34. Pikin festival v Velenju je pred vrati

  0
  345

  34. Pikin festival v Velenju je nepozaben družinski dogodek, ki že vnaprej obeta čarobna doživetja. Pika, festivalska junakinja, je s številnimi predfestivalskimi dogodki že dodobra ogrela svoj časovni stroj, ki bo letos osrednja tema tega praznika.

  Uradna otvoritev Pikinega festivala 2023 bo v soboto, 9. septembra 2023, ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja. Tam bo Pika prevzela tudi mestno oblast od župana Mestne občine Velenje, Petra Dermola, ki ji bo predal župansko lento.

  Pika bo v soboto, 9. septembra 2023, ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja prevzela mestno oblast od župana Mestne občine Velenje, Petra Dermola, ki ji bo predal župansko lento.

  Osrednji trenutek festivala bo tudi obisk častne pokroviteljice, izjemne igralke Milene Zupančič, ki ji bo Pika prvi dan festivala (9. 9.) ob 16. uri v Galeriji Velenje podelila vlogo Pikine ambasadorke ter z njo poklepetala.

  Milena Zupančič, legenda slovenske gledališke in filmske igre ter dolgoletna članica ljubljanske Drame, bo častna pokroviteljica letošnjega festivala. V svoji več kot petdesetletni karieri je odigrala več kot 120 gledaliških in več kot 80 filmskih in televizijskih vlog, prejemnica najvišjih nagrad in priznanj. 9. septembra ob 16. uri bo imela priložnost, da se še bolj približa obiskovalcem festivala skozi pogovor v Galeriji Velenje.

  Pika se je že pripravila na festival s tradicionalnim Pikinim planinskim pohodom, razstavami in Pikinim kinom.

  Od sobote do nedelje, 9. in 10. 9., se bo festivalski časovni stroj vrtel ves dan (10.00–18.30).

  Od ponedeljka, 11., do srede, 13. 9., bodo dopoldnevi namenjeni šolskim skupinam, popoldnevi pa vsem obiskovalcem (15.30–18.30).

  V četrtek in petek, 14. in 15. 9., bo festival odprt med 15.30 in 18.30, s koncertom Alye in podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik, v petek ob 17.30.

  Pikin festival, največji festival za otroke in družine v Sloveniji, bo za nekaj dni spremenil Velenje v časovni stroj, kjer bodo obiskovalci lahko potovali skozi različna obdobja, od antičnih do futurističnih časov, z vmesnimi postajami, ki bodo ponudile poučno in zabavno izkušnjo.

  Večina aktivnosti festivala bo potekala na prostem. Pod strehami kulturnih ustanov bodo potekale posebne kulturno-vzgojne vsebine za šolske skupine.

  Pikin vikend bo prinesel tudi kino predstave primerna za najmlajše občinstvo v Hotelu Paka/Kino Velenje.

  Letošnji Pikin festival bo tudi dobrodelen, zbirali bodo sredstva za pomoč ljudem, ki so bili prizadeti zaradi poplav, tako preko šparovčkov na prizorišču festivala kot tudi s prostovoljnimi prispevki na poseben račun pri MZPM Velenje ali s SMS sporočili.