Izlet na Podpeško jezero

0
1419

Butično okroglo jezero, ki nudi neskončno doživetij

Podpeško ali Krimsko jezero, Podkrimsko jezero, Jezero pod Planinco, Jezero pod sv. Ano ali po domače kar Jezero je majhno, skoraj popolnoma okroglo jezero, ki krasi obronek Ljubljanskega barja. Njegova posebnost je podzemni odtok v obliki lijaka, skozi katerega vodi globoko brezno, do zdaj raziskano do 51 metrov. S to globino se prikupno jezero uvršča med najgloblje v Sloveniji.

Jezero je med domačini in drugimi obiskovalci zelo priljubljeno za osvežilno kopanje, saj je ob njem poleti urejeno manjše kopališče. Radi ga obiščejo tudi ribiči, ki svojo srečo vse leto preizkušajo z lovljenjem velikih krapov, ščuk, klenov in drugih rib. 

Legenda o Podpeškem jezeru

O jezeru v kraju Podpeč kroži legenda, da pod jezerom živi velik zmaj z repom pod bližnjim hribom sv. Ane ter glavo pod Krimom. Včasih so si ljudje poplave Ljubljanice razlagali tako, da naj bi reka poplavila takrat, ko je zmaj udaril z repom.

Je krasna ideja za celodnevni izlet

Za sprehod sta primerna tako hrib s cerkvijo sv. Ane, ki nudi čudovit razgled na Ljubljansko barje kot tudi grič s cerkvijo sv. Lovrenca, za daljšo turo pa lahko izberete Krim. Po sprehodu se osvežite še s skokom v jezero in se okrepčajte v gostilni tik ob jezeru.

Zakaj sem izbrala to jezero? Zdi se, da ima priljubljeno jezero na obronkih Ljubljane prav vse. Je plaža za ljubitelje kopanja, izhodišče za pohodnike, postaja za kolesarje, raj za ribiče, prikupen prostor za romantičen piknik, v globinah pa skriva zgodbe za ljubitelje domišljije.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj