Kam na izletu? Zgornja Savinjska dolina

0
1118

Vode z alpskih vrhov

Reka Savinja teče čez istoimensko dolino in je odgovorna za mnoge izmed najboljših znamenitosti in najbolj priljubljenih aktivnosti v regiji. Bregovi so tudi odlična lokacija za opazovanje hribov, ki se vzpenjajo na obeh straneh reke in se na severu nadaljujejo v zasnežene alpske vrhove. V Spodnji Savinjski dolini pridelujejo nagrajeni hmelj (zato jo imenujejo tudi dežela zelenega zlata), Zgornja pa zajema resnično spektakularne razglede, ki jih nudi Solčava, tako da je preostanek doline, od naselja Luče do avtoceste, pogosto neupravičeno spregledan. Ta del je ugnezden med slikovite hribe, ki dolino obdajajo z vseh strani, ponaša pa se z lastno zanimivo zgodovino, tako da boste imeli več kot dovolj razlogov, da se tu malo zadržite in odkrijete, kaj se skriva pod površjem.

MOZIRJE

Mozirje je poimenovano po slovenski besedi za močvirje, kar je odraz geografskih značilnosti pokrajine. Kljub temu, da se tu že od rimskih časov nahaja naselje, je Mozirje med domačini poznano kot kraj miru in rož. Po slednjem slovi zaradi parka cvetja Mozirski gaj, ki je od pozne pomladi do jeseni napolnjen s tisoči različnih rož in rastlin, uživate pa lahko tudi v lokalni favni in nekaj postavitvami, ki prikazujejo etnološko zgodovino območja, vključno s kozolcem, mlinom in kaščo. Nad mestom se nahaja planota Dobrovlje, Menina planina ter planota Golte, kjer pozimi obratujejo smučišča, v drugih letnih časih pa je na voljo pohodništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti na prostem. Mozirje je dober kraj za ribolov v Savinji, saj kar mrgoli postrvi, lososov in lipanov, če ste pozabili svojo palico in pribor, pa je voda zelo primerna tudi za plavanje in kajakaštvo, na bregu pa si lahko pripravite piknik.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

NAZARJE

Naselje Nazarje leži na stičišču Savinje in Drete, ki sta naselju pomagali postati uveljavljeno središče lesne in tekstilne industrije. Tekom stoletij je verjetno večina obiskov naselja zajemala tudi pot do gradu Vrbovec, ki stoji že več kot 750 let, kljub temu pa je bila večina današnje strukture zgrajena šele v poznem 15. stoletju. Nekaj stoletij kasneje so odstranili osrednji del gradu, danes pa se na njegovem mestu nahaja z drevesi poraščeno dvorišče. Grad je relativno ploščata, a vseeno impozantna stavba s tremi okroglimi stolpi. V njem domujejo uradne pisarne, poročna dvorana, restavracija ter muzej gozdarstva in lesarstva. Za obiskovalce je odprt tudi Frančiškanski samostan, ki stoji na griču Gradišče, nad mestom in nudi vodene oglede. Samostanska knjižnica je odprta za javnost in zajema zbirko redkih pergamentov iz srednjega veka. 

Lakes slovenia jezera slovenija

GORNJI GRAD

Gornji Grad je naselje, ki je že dolgo povezano z religijo, v njem pa se nahaja samostan iz 12. stoletja, ki je bil mnogo let poletna rezidenca ljubljanskih škofov. Iz tistega časa se je ohranila tudi ena glavnih znamenitosti v okolici, cerkev sv. Mohorja in Fortunata, ki se ponaša s čudovitim oltarjem iz 19. stoletja in slikami v kapeli. Tisti, ki bi radi Gornji Grad uporabili kot izhodiščno točko za raziskovanje okolice, imate na izbiro hotele, hostle, turistične kmetije ter mnoge restavracije in kavarne, ki ponujajo regijske specialitete. Od tu lahko obiskovalci sledijo številnim različnim tematskim stezam, ki so primerne za aktivnosti, kot so pohodništvo, gorsko ali treking kolesarjenje, smučanje (na snegu ali travi, če je ugodno vreme), ali jahanje.