Kam na izlet? Kozjansko

0
1253

Največji regijski park v državi

Od gozdov do travniških sadovnjakov, ogroženih ptic do gradov in starih mlinov, od vinogradniških poti do koncertov – tudi če rečemo, da Kozjanski regijski park ponuja obilo atrakcij, tako naravnih kot umetnih, ga močno podcenimo. Park pokriva 206 kvadratnih kilometrov površine, kar pomeni, da gre za največji regijski park v Sloveniji. Kot tak ponuja več kot le običajno floro in favno, ki ju najdete v manjših parkih, ki jih morda prečkate na poti do drugih destinacij. Ne glede na to, ali ste kolesarji ali ljubitelji umetnosti, pohodniki ali fotografi, boste našli nekaj, kar bo ustrezalo vašim interesom.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

To je večplastna turistična destinacija, ki pokriva velik del regije. Park zajema različne ekosisteme, tako da lahko naletite na vse od valečega-se podalpskega hribovja, do plodnih sadovnjakov in ploščatih nižin. Pokrajina je prepletena s cerkvami, kapelami, gradovi, hišami in poslovnimi stavbami. Park so ustanovili leta 1981, kljub temu pa njegove meje niso povsem natančno določene. Načeloma je Kozjansko regija, ki pokriva prostor južno od Voglajne, zahodno od Sotle, vzhodno od Savinje in severno od vzhodnega dela Posavskega hribovja. Severna meja parka je določena z goro Rudnico, vzhodna z reko Sotlo, južno pa meja prečka Vetrnik in Orlico ter vodi do Senovskega in Bizeljskega gričevja. Področje je pomembno tudi z arhitekturnega vidika, saj so po pokrajini razpršene grajske stavbe iz 10. stoletja in starodavni kamniti napisi.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Med stavbami, ki niso podlegle vremenskim pogojem in ostale v ruševinah, najdemo nekaj impresivnih zgradb, med katerimi je najslavnejša Podsreda. Poleg tega si lahko ogledate znamenitosti v Pišecah, Bizeljskem in Olimju, če omenimo zgolj tri. Za primer lahko vzamemo župnijsko cerkev v Pišecah, katere začetki po uradnih zapisih segajo v leto 1651. Baročna cerkev sv. Mihaela se ponaša s pravokotno ladjo, dvojno visečo kupolo in kvadratnim prezbiterijem, v katerega so vzidane štiri nagrobne plošče rodbine Moscon, bivših lastnikov bližnjega gradu Pišece.

Pomemben element parka so tudi etnološki spomeniki, katerih lastniki radi izpostavijo zgradbe, skupine stavb, vsakodnevne predmete in druge produkte, ki odražajo življenjski slog Slovencev, Italijanov in Madžarov, ki so na neki točki živeli v tej regiji. Od 96 etnoloških spomenikov v Kozjanskem parku je eden najbolj presunljivih Levstikov mlin v Podsredi.

+386 (0)3 800 71 00, [email protected], www.kozjanski-park.si.