Kam na izlet? Murska Sobota

0
1068

Srce Pomurja

Murska Sobota predstavlja severovzhodni vhod v Slovenijo, nahaja pa se le uro in pol vožnje od Ljubljane. V zapisih je bila prvič omenjena leta 1366, v mestu pa se nahajajo zgodovinski spomeniki iz mnogih obdobij, od rimskih časov pa vse do 20. stoletja. Njeno ime prihaja iz madžarskega imena Muraszombat, kar je bilo še do leta 1919 njeno uradno ime, dokler se ni slovansko naselje znebilo madžarske mestne uprave. Mesto neuradno imenujejo kar Sobota. Na začetku 20. stoletja je tu živela tudi velika judovska skupnost, zato so leta 2010 pri železniški postaji postavili prvi spomenik žrtvam holokavsta v Sloveniji.

Spomenik judovski skupnosti je postavljen tudi na mestu, kjer je nekoč stala sinagoga. Mesto poleg zgodovinskih krajev in stavb ponuja tudi umetniška in kulturna doživetja, številne dogodke, ki se strogo držijo tradicije ter alternativne dogodke v Mladinskem klubu na gradu. Bogata rodovitna prst v regiji ustvarja pogoje za sijajno kuhinjo z uporabo lokalnih in svežih sestavin. V mestu in bližnji okolici se nahaja mnogo restavracij in gostišč z avtentično hrano in odličnimi vini. S pestrim naborom etnoloških zanimivosti, zgodovinskih spomenikov, dogodkov in tradicije, je Murska Sobota turistična poslastica, ki samo čaka, da jo začuti širša javnost.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

GRAD MURSKA SOBOTA IN POMURSKI MUZEJ

Pri koncu parka, v središču mesta stoji grad Murska Sobota, renesančna graščina iz konca 16. stoletja. Na tem mestu se grad v takšni ali drugačni obliki nahaja že od 13. stoletja, od takrat pa je bil mnogokrat prenovljen. Notranjost ločuje štiristransko notranje dvorišče, pri čemer na zahodu stoji baročna kapela. Tekom zgodovine je bil v lasti mnogih različnih fevdalnih gospodov, med drugo svetovno vojno pa je predstavljal sedež sil madžarskega okupatorja, o čemer priča tudi spominska plaketa. V njem med drugim domuje Pomurski muzej, festivalna dvorana  pa je priljubljeno prizorišče za številne različne kulturne dogodke. Pomurski muzej se v gradu nahaja od leta 1956, v njem pa najdemo vse kar gre od takšnega muzeja pričakovati, goro artefaktov iz zgodovine celotne regije. Ob odprtju je pokrival le 186 kvadratnih metrov površine, kasneje pa je zrasel na več kot 2000 kvadratnih metrov. Predmeti so razdeljeni v več različnih zbirk, vključno z arheološko zbirko, ki zajema 7,000 kamnitih predmetov in knjižnico, ki hrani več kot 14,000 dokumentov. Vsekakor lahko rečemo, da je zbirka zelo obsežna. Stalna zbirka prikazuje, kako se je spreminjalo življenje v naseljih ob Muri, vse od prvega prihoda ljudi.

Trubarjev drevored 4, Murska Sobota, +386 (0)2 535 14 58, [email protected], www.pomurski-muzej.si.

HRANILNICA PREKMURSKIH DOBROT

Najlepša stavba v slogu art nouveauja se nahaja v središču Murske Sobote. Zgradili so jo leta 1907, zasnovana pa je bila kot enonadstropna vogalna stavba s fasadami usmerjenimi na mimoidoči ulici. Včasih je služila kot banka, dandanes pa se v njej nahaja Turistično informacijski center in Hranilnica prekmurskih dobrot. V kulinaričnem centru lahko pokusite in kupite regijska vina, bučno olje, med, Prekmursko gibanico, čokolado in mnoge druge regijske poslastice. Na voljo so tudi lončarski izdelki ter rokodelski izdelki iz lesa in slame.

TIC, Slovenska ulica 41, Murska Sobota, +386 (0)2 534 11 30, [email protected], www.visitmurskasobota.si.

MEDNARODNI FESTIVAL SODOBNEGA PLESA

Morda osebno nismo najbolj vešči plesalci (milo rečeno), prepoznamo pa dober festival, ko ga vidimo. Festival je veliko praznovanje plesa, ki ga organizira zavod Flota, prvič pa se je odvijal leta 2006. Predstavijo se najboljši slovenski plesalci in mnogi izjemni plesalci s celega sveta. Nastope spremljajo številne delavnice, treningi, seminarji, diskusije s plesalci in večeri improvizacije. Otvoritvene slovesnosti se morate vsekakor udeležiti, običajno pa vključuje tudi poezijo in vino. Za več informacij obiščite spletno stran www.flota.si

SPOMENIK ZMAGE

Spomenik zmage so zgradili takoj po koncu druge svetovne vojne v čast zmage zaveze med sovjetskimi vojaki in jugoslovanskimi partizani. Spomenik je edinstven po tem, da še vedno stoji v središču mesta, kljub velikim socio-političnim spremembam, ki so se v Murski Soboti zgodile tekom zadnjih 70 let. Prvotno so ga zasnovali kot mavzolej za 516 vojakov Rdeče armade, ki so umrli v bitkah za Prekmurje, na koncu pa je postal spomenik tako Rdeči armadi kot tudi partizanom. V nebo se vzpenja obelisk, ob njem pa na vsaki strani stoji top in vojak, pri čemer eden od vojakov predstavlja Sovjetsko zvezo, drugi pa Jugoslavijo. Spomenik je pomemben del povojne zgodovine, park pa je med domačini priljubljeno zbirališče.

REKREACIJSKI PARK FAZANERIJA

Rekreacijski center Fazanerija je neke vrste podaljšek lepega parka v mestnem središču. Center je obkrožen s čudovitim gozdom, energičnim posameznikom pa ponuja širok nabor aktivnosti. V notranjosti se nahaja nogometni stadion, teniška igrišča, plavalni bazen in trim steza z 18 postajami, v bližini pa so na voljo še vijugaste pohodniške steze ob Lendavi. V zadnjih letih se močno trudijo, da bi postalo območje bolj dostopno, tako da je Slovenija dodala še enega člana na seznam naraščajočega števila ‘učilnic v naravi’.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

MURSKA SOBOTA V ŠTEVILKAH

Število prebivalcev (občina): 18.730

Število prebivalcev (mesto): 11.113

Velikost: 64,4 km²

Poštna številka: 9000 

Občinski praznik: 16. julij

Poznana po: izvrstnem gostoljubju in prijetnih domačinih