Bela Krajina: Od tradicije do kulinaričnega doživetja

0
1301

V sklopu projekta Okusi Bele krajine se je v Gostilni Müller v petek, 13. maja, odvil že drugi kulinarični dogodek zapovrstjo, ki povezuje gostince Bele krajine, spodbuja višji nivo gastronomske ponudbe in prinaša nov, vrhunski nivo gostinske ponudbe na destinaciji Bela krajina, primerljiv z najboljšimi destinacijami v Sloveniji.

Letošnja gostiteljica dogodka je bila Gostilna Müller iz Črnomlja, ki ima družinsko tradicijo s tremi generacijami gostincev. Poleg Gostilne Müller so večer sooblikovali Gostišče Kapušin, Gostišče Veselič in Hotel Bela krajina. Gastronomsko doživetje s štiri hodnim meni-jem, pozdravom iz kuhinje in vinsko spremljavo so sestavljale sodobne jedi s pridihom tradicionalnih, ustvarjene iz sestavin lokalnih belokranjskih pridelovalcev. Svojo noto je meni-ju dodal tudi kulinarični mojster Uroš Štefelin.

V vinorodni deželi prav tako pomembna vinska spremljava, ki je vključevala vina ponudnikov Klet semiške penine, Hiša vina Pečarič, Vina Šturm in Vinska klet Prus.

Poleg odličnega razvajanja brbončic, v kulinaričnem delu večera, je za glasbeno spremljavo z znanimi melodijami poskrbela Tamburaška skupina Melos z repertoarjem tradicionalnih pesmi Bele krajine, skozi celoten večer pa je obiskovalce popeljal voditelj Tadej Fink, ki je poleg sodelujočih gostincev predstavil tradicijo prehranjevanja v Beli krajini na hudomušen način, skozi različne reke, anekdote ali izseke iz literarnih zapisov.

Gostom (družabnim foodijem), so z žrebom podelili 5 nagrad; štiri menije za eno osebo na jesenskih večerih »Vikend okusov Bele krajine«, ki bojo potekali v naslednjem vrstnem redu: 4.-6.11. v Gostilni Müller, 11.-13.11. v Gostišču Veselič, 18.-20.11. v Hotelu Bela krajina in 25.-27.11 v Gostišču Kapušin ter paket destinacije Bela krajina, ki ga je pripravila Hiša dobrot Bele krajine. 

Gostinci so tokrat poskrbeli tudi za po sladico, saj je bilo za obiskovalce pripravljeno presenečenje vsakega gostinca.

Večer je bil razprodan, odzivi gostov so bili odlični. Soorganizatorji dogodka, RIC Bela krajina s KC Semič in z Zavodom Metlika, že razmišljajo o nadgradnji tovrstnih večerov. Zagotovo pa bo čez leto dni sledil že tretji dogodek »Od tradicije do kulinaričnega doživetja«, gostitelj pa bo za nekaj časa ostal še skrivnost.