Katero barko naj si izposodim to poletje?

0
18

Preživljanje počitnic na jahti ali jadrnici sredi morja je v poletnem času prav nekaj posebnega: nežno zibanje morja, ob pogledu na sončni zahod, medtem ko vas boža topel morski vetrič vsak večer. Neprecenljivo. Če nimate v lasti plovila in se z izposojo srečujete prvič, je lahko odločitev, katero plovilo izbrati,  prava uganka. Vsaka vrsta plovila ima svoj namen, mi pa smo tu zato, da vam jih predstavimo in vam pomagamo pri odločitvi, katero je pravo za vas.

Najpogostejše vrste plovil

Ko gre za odločanje, katero plovilo si bomo izposodili, so najpogosteje na voljo tri vrste: motorne jahte, katamarani in jadrnice. Poleg tega lahko izbirate tudi med opcijami brez skiperja in posadke (eng. bareboat), s skiperjem (eng. skippered) ali s skiperjem in celo posadko (eng. crewed).

Ker ima vsako plovilo svoje unikatne lastnosti in namen, je pomembno, da jih dobro poznate in veste, kaj vi pri svojem plovilu oz. počitnicah iščete, da se lahko pravilno odločite.

Motorne jahte (eng. Motor Yacht Charter)

Glavna prednost najema motorne jahte je hitrejše premikanje med destinacijami in doživetje večjega števila lokalnih točk. Odločate se lahko med večjimi in manjšimi. Večje motorne jahte so predvsem primerne za tiste, ki želijo čim več udobja in čim manj skrbi.

Vse več motornih jaht ima vgrajen tudi agregat in klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje, kar naredi vaše počitnice še toliko bolj udobne. Te čolne priporočamo predvsem starejšim in vsem družinam z otroci, ki imajo raje okretnost kot jadranje in iščejo več prostega časa za kopanje ali preživljanje časa v različnih mestnih pristaniščih.

Zaradi svoje hitrosti vam bodo omogočili, da preplujete in doživite več, kot sicer. Hitrejši motorji omogočijo tudi hiter pobeg pred nenadnimi vremenskimi spremembami.

Jadrnice (eng. Sailboat Charter)

Pri jadrnicah je potrebno najprej poudariti, da te običajno ločimo na dve kategoriji: performance in cruising. V kategorijo “performance” spadajo na primer jahte Grand Soleil, ker imajo izjemne jadralne zmogljivosti. Primerne so za ljudi, ki dajejo prednost boljšim zmogljivostim in optimalni učinkovitosti med plovbo. Te jadrnice so običajno najljubša izbira izkušenih jadralcev, ter tistih, ki želijo tekmovati v regatah ali uživati v aktivnem team buildingu. Primerne so tudi za družine, ki si želijo jadralne izkušnje.

Kategorija cruising je bolj primerna za tiste, ki iščejo udobje, saj ima ta vrsta jadrnice običajno generator in ogrevanje. Če želite več prostora za prtljago in orodje, predlagamo najem večjega plovila – brez skrbi – niso nič težja za upravljanje. V ponudbi jadrnic lahko najdete celo jadrnice z vgrajenim žarom, ki bo poskrbel za okusna večerna druženja na morju!

Katamarani (eng. Catamaran charter)

Katamarani pravzaprav združujejo prednosti jadrnic in motornih jaht. Z dvema motorjema je katamaran okreten, nudi veliko udobja in je enostaven za manevriranje. Že manjši katamarani imajo vgrajeno klimatsko napravo in generator.

V zadnjih letih se je ponudba katamaranov na Jadranu zelo povečala, kar je posledica njihove splošne priljubljenosti. Vendar pa obstaja nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri najemu katamaranov, predvsem njihova širina preprečuje privez v nekaterih pristaniščih. Torej če najamete večji katamaran, imejte v mislih, da boste kakšno noč več preživeli zasidrani ali privezani na bojo. A tudi to v resnici ne bi smel biti problem, saj je večina katamaranov opremljena z dovoljšno zalogo vode in generatorjem, nekateri katamarani pa imajo tudi solarne panele.

Katamaran je zato pravzaprav primeren za vse – tako za večje posadke kot za posameznike. Vse kar morate razmisliti je le, kakšno izkušnjo in kako veliko plovilo želite.

Pri najemu vsakega plovila se natančno pozanimajte o opremi, ki jo ponuja in premislite o svojih potrebah ter željah.