London: Top 10 najboljših letnih dogodkov v Londonu 2023

0
625

London je živahno mesto, ki ponuja širok izbor dogodkov skozi vse leto. V tem članku vam predstavljamo deset naših najljubših, med njimi tudi nekaj svetovno znanih, kot je npr. londonski maraton in teniški turnir v Wimbledonu. Ste si katerega od spodaj naštetih dogodkov že ogledali od blizu?

#1 Trooping the Colour

Trooping the Colour je tradicionalna letna slovesnost, ki jo v Londonu izvaja britanska vojska, praznujejo pa jo tudi v drugih državah Commonwealtha. Več kot 1400 vojakov, ki paradirajo, 200 konjev in 400 glasbenikov se vsako leto junija zbere v velikem prikazu vojaške natančnosti, jahanja in fanfar, da obeležijo uradni rojstni dan britanskega “sovereigna”. V času vladavine kraljice Elizabete je parada veljala za kraljičin drugi rojstni dan, zato bo parada letošnje leto, prvo leto brez kraljice Elizabete, ki je preminula septembra lani, zagotovo potekala v drugačni luči.

Trooping the Colour, source IYP

#2 Londonski maraton

Londonski maraton je eden od največjih tekaških dogodkov na svetu. Tudi letos se maratonci že tradicionalno vračajo na ulice Londona, tokrat v mesecu aprilu, letos pa bo londonski maraton še četrtič in zadnjič v karieri gostil britanskega zvezdnika Mo Faraha, ki se poslavlja od atletskih stez. 26.2 milj ali 42.1 km dolga preizkušnja okrog reke Temze je že od ustanovitve leta 1981 ena največjih tekaških prireditev na svetu in bolj znanih letnih dogodkov v Londonu.

Londonski maraton, source IYP

#3 Razstava cvetja Chelsea Flower Show

Razstava cvetja Chelsea Flower Show, uradno znana kot Velika pomladna razstava, ustanovljena leta 1862, je ena najbolj znanih cvetličnih ekstravaganc na svetu, ki ponuja pravo eksplozijo barv in priložnosti za nakup odličnih izdelkov po izjemnih cenah. Razstavo, ki je prava paša za oči, na območju kraljeve bolniščnice Chelsea v Londonu vsako leto v maju prireja kraljevo hortikulturno združenje (RHS), udeležijo pa se je tudi člani britanske kraljeve družine.

Razstava cvetja Chelsea Flower Show, source IYP

#4 Univerzitetna tekma čolnov

Aprila se univerzi Oxford in Cambridge srečata na reki Temzi, ko se v skladu z dolgoletno tradicijo pomerita na letni tekmi čolnov.

Univerzitetna tekma čolnov, source IYP

#5 Teniški turnir Wimbledon

Teniški turnir za grand slam Wimbledon, splošno znan preprosto kot Wimbledon, je najstarejši teniški turnir na svetu in med teniškimi igralci in ljubitelji velja tudi za najprestižnejšega. V Londonu poteka že od leta 1877 in je eden od štirih teniških turnirjev za grand slam ter edini veliki turnir, ki se še igra na travi, tradicionalni teniški površini. Julija letos bodo vse oči uprte zopet uprte v All England Club v Wimbledonu, kjer bodo najboljši teniški igralci na svetu lovili lovoriko za najboljšega med posamezniki in v dvojicah.

Wimbledon, source IYP

#6 Finale angleške nogometnega pokala FA Cup

Majski finale pokala FA (Football Association Challenge Cup) je še en ikonični športni dogodek v Londonu, ki nosi veliko tradicije in ponuja odličen nogometni dan na Wembleyju.

Stadion Wembley, source IYP

#7 Finale svetovnega prvenstva v pikadu

Finale svetovnega prvenstva PDC (Professional Darts Corporation) v pikadu je priljubljen dogodek, ki poteka v Londonu na novoletni dan in je postal ena najbolj iskanih prireditev na londonskem športnem koledarju.

Svetovno prvenstvo v pikadu, Source IYP

#8 Karneval Notting Hill

Karneval v Notting Hillu, katerega prvotni namen je bil osvetliti slabe družbene razmere, s katerimi se sooča londonska zahodnoindijska skupnost, je zdaj postal eden izmed bolj pomembnih dogodkov v mestu. Predel Notting Hill v londonskem Kensingtonu vsako leto avgusta na ulice privabi množice ljudi, ki skozi glasbo, petje, ples in druženje slavijo raznolikost med ljudmi.

Karneval Notting Hill, source IYP

#10 Božični prazniki in Winter Wonderland

Decembra je v Londonu čas za praznično vzdušje. Tradicionalne tržnice in tople alkoholne pijače zavzamejo ulice, središče dogajanja pa je Winter Wonderland, veliko praznično prizorišče, ki svoja vrata v londonskem Hyde Parku za obiskovalce odpre že novembra, obiščete pa ga lahko vse do konca božičnih praznikov.

Božič v Londonu, source IYP

Največja evropska prestolnica pa ponuja še veliko več, kot lahko strnemo v kratek pregled letnih dogodkov. V tem članku smo seznam dogajanja v Londonu uspeli zožiti na deset naših najljubših letnih dogodkov, ki nikoli ne razočarajo. V Londonu vam poleg zgoraj naštetih klasik med dogodki priporočamo še vodene oglede, ki si jih lahko še pred odhodom rezervirate tukaj: