Slovenija bi lahko bila središče EU zagonskih podjetij

0
18803

To je le ena misel iz okrogle mize Ali je slovenski startup ekosistem dovolj močan, da ustvari še kakšnega samoroga?, ki je potekala v sklopu Managarskega kongresa 2022 Združenja Manager.

Nejc Novak, odvetnik in ustanovitelj Nlaw, je izpostavil problem domačega poslovnega okolja: »V Sloveniji iz več razlogov v praksi ni mogoče zgraditi uspešnega globalnega zagonskega podjetja.

Slovenski podjetniki zato družbe ustanavljajo v tujini, predvsem v Londonu in Delawaru. Dolgoročno je to za razvoj Slovenije slabo. Ciper, Hrvaška, Malta, Litva, Latvija, Italija, Ukrajina, Luksemburg, Portugalska, Belgija, Češka, Finska, Estonija, Avstrija, Irska, Švica, Norveška, Španija, Danska, Nizozemska, Švedska, Francija, Nemčija in Anglija imajo več samorogov kot Slovenija, ki nima nobenega.«

To je le ena misel iz okrogle mize Ali je slovenski startup ekosistem dovolj močan, da ustvari še kakšnega samoroga?, ki je potekala v sklopu Managarskega kongresa 2022 Združenja Manager.

Na okrogli mizi so sodelovali še ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, predsednica Poslovnih angelov Slovenije in investitorka Nina Dremelj,  soustanovitelj Hooray Studios (Mali junaki) Mic Malenšek, ustanovitelj in direktor zagonskega podjetja Cirriosoft Luka Pregelj ter managing partner sklada Fil Rouge Capital in investitor Julien Coustaury.

Poudaril je, da imajo zagonska podjetja pomembne pozitivne učinke na lokalno gospodarstvo. Privabljajo talentirane mlade kadre in kapital, so inovativna, imajo visoko dodano vrednost in nekatera postanejo visoko dobičkonosna. Države, v katerih bodo ta podjetja ustanovljena, bodo čutile pozitivne učinke njihovih uspehov.

Nejc Novak kot priložnost navaja: »Po Brexitu se še nobena izmed članic EU ni pozicionirala kot najbolj primerna za izgradnjo zagonskih podjetij in za upravljanje tveganega kapitala. To je priložnost za drzno vizijo – postati center zagonskih podjetij in tveganega kapitala v EU. Za dosego tega cilja se Sloveniji ni treba ničemur odreči, moramo pa hitreje kot druge članice odpraviti številne hibe našega poslovnega okolja.

Ne bo zadostovalo, če bomo podobno slabi kot Nemčija, ampak bomo morali biti bistveno boljši od katerekoli druge članice EU.« Spominja tudi, da pred 15-imi leti Luksemburg ni bil središče alternativnih investicijskih skladov, sedež Bugattija ni bil na Hrvaškem, evropski samorogi pa so bili le v pravljicah.

Predsednica Poslovnih Angelov Slovenije Nina Dremelj je dodala: »V Sloveniji se lahko pohvalimo z rastjo investicij s strani domačih poslovnih angelov, veselijo nas tudi nekatere odlične podjetniške zgodbe. Posebej pozdravljamo dva slovenska sklada tveganega kapitala, ki bosta zaživela v naslednjem letu. 

Kljub temu smo daleč od nivoja razvitih evropskih držav. Ključni so ljudje, ustanovitelji in zaposleni v zagonskih podjetjih, ki si želijo ustvarjati v najbolj konkurenčnih gospodarstvih. Če si v Sloveniji res želimo samorogov, bomo morali ohraniti in privabiti najboljši kader, za kar bomo morali drastično izboljšati proces ustanavljanja podjetij, prejemanja investicij, uvesti davčne olajšave za investiranje v zagonska podjetja in vzdržno obdavčitev opcijskega nagrajevanja zaposlenih.«

Izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič je o tej temi dejala tudi: »V Sloveniji moramo poskrbeti za privlačno, stimulativno in dinamično podjetniško okolje, ki bo spodbujalo podjetniško miselnost in razvoj, saj je to zelo pomembno z vidika zagotavljanja naše družbene blaginje, kar je eden od pomembnih ciljev Združenja Manager.«