V tem nasvetu tedna bi se rad posvetil temi, ki je sestavni del vsakega od nas, ki smo v poslovnem svetu in imamo otroke, ki z nami živijo in dobivajo podobo poslovnega sveta.

Kaj to pomeni?

Pomeni, da otroci spremljajo nas in naše doživljanje delovnega mesta, okolja in podjetja skozi informacije, ki jih dobijo od nas in skozi to, kako se mi počutimo. 

Otroci opazijo kakšni pridemo iz službe, kakšni gremo v službo, kakšne komentarje imamo, ki so vezani na službo ali ko recimo gremo na sprehod ali govorimo o službi dobro ali slabo. Slišijo tudi kakšno mnenje imamo o svojih nadrejenih (če imamo šefa) ali kakšno mnenje ima šef o svojih sodelavcih. 

Včasih se pogovarjamo z otroki, ne da bi se zavedali, da s tem ustvarjamo podobo sveta, ki ga oni ne poznajo, bodo pa čez nekaj let stopili vanje.

Zakaj se potem danes čudimo, da imajo otroci med ključnimi tremi pričakovanji, dobre odnose in veliko prostega časa.

Zakaj je temu tako?

Starši, ki delajo in delajo, nimajo časa za otroke, s tem pa dajejo otrokom jasno vedeti koliko jih služba okupira. Otroci tega nočejo, saj se zavedajo koliko so bili prikrajšani za tiste ure, ko so starši delali nadure, misleč da bodo zaslužili več in s tem omogočili otroku boljše življenje, so ga pa prikrajšali za boljše življenje. 

Ali recimo starši, ki govorijo koliko delajo in delajo, zaslužijo pa ne dovolj in otroci slišijo ves čas, ne zaslužim dovolj. Torej kaj je njihovo pričakovanje, ko pridejo v službo – hočem zaslužiti dovolj, da ne bom kot moji starši. 

Zavedajmo se kakšen zgled postavljamo našim otrokom in vsi tisti, ki smo vodje se zavedajmo, da z vsem kar povemo in počnemo dajemo tudi zgled svojim sodelavcem, ti pa naprej svojim otrokom.

Vsi, ki smo vodje imamo res izjemno močno poslanstvo in želim si, da se s tem nasvetom tega še bolj zavedate in delujete v smeri, da boste vzor na katerega boste vi in vsi okrog vas izjemno ponosni.