V tokratnem nasvetu tedna želimo z vami deliti vodila za čudovito življenje vas in vseh, ki vas obkrožajo. Čisto OK je, če nimate vedno vsega pod kontrolo.

Pa poglejmo:

  • prenehajte neprestano kontrolirali ljudi okrog sebe (partnerja, otroke, sodelavce, sosede…) – s tem, ko jim ne »dihate« za ovratnik, povečujete zaupanje, posledično pa njihovo samozavest. Kontrola je bistvenega pomena pri novih projektih, nalogah, zadolžitvah, a na dolgi rok, je ključno zaupanje.
  • zavedajte se, da niste edini, ki pozna rešitev. Prisluhnite drugim, četudi ne boste naredili (čisto tako) kot so predlagali,  bodo dobili občutek, da so pomemben del (kolektiva, družine…) in njihovo mnenje šteje.
  • pustite svojo preteklost tam kjer je (ne premlevate in se prenehajte spraševati, kaj bi bilo, če bi bilo, itd., zavedajte se, da je včasih »ups« boljši kot »kaj če«).

Zavedajte se, da je trenutek odločitve sedanjost, ko odločitev sprejmete pa je že v preteklosti. Časa ni mogoče ustaviti. Mi se lahko ustavimo, premislimo o svojih preteklih odločitvah in izzivih, ki jih imamo pred seboj. Čas ne.

Več o tem si preberite v (R)Evoluciji vodenja na strani 89 (Vodstveno nihalo).

 Kako deluje nihalo:

  • Izkoristim to, kar imam.
  • Uspehi iz preteklosti niso garancije trajnega uspeha.
  • Odločitve so ključ(ne).
  • Sodelavci (in družinski člani) se zanesejo name.

Prepustite se svoji prihodnosti, tako, da se čim manj obremenjujte z njo (narišite si najlepše scenarije in ne načrtujte vsega do potankosti) in se pustite presenetiti vsemu, kar je novo, sveže, neodkrito in neraziskano.

Imejte tiste stvari pod kontrolo, na katere lahko vplivate in vam ne povzročajo stresa, ampak jih enostavno morate rešiti in dragi vodje ne pozabite, niste edini z »gasilnim aparatom v rokah«.