Počivalšek napovedal pomoč slovenskemu turizmu

0
671

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo ta teden vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, med drugim sofinanciranje čakanja na delo. Po navedbah ministra Počivalška bi lahko ukrep podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Odpiranje manjših nastanitev minister Počivalšek pričakuje še v tem mesecu. Poleg tega pa naj bi se v sredini meseca maja odprle tudi meje s Hrvaško.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred začetkom srečanja strokovnega sveta za turizem zatrdil, da turizem “lahko računa na dodatno pomoč države”. S predstavniki turističnega gospodarstva in relevantnih institucij želi minister danes govoriti predvsem o dveh temah: dodatnih ukrepih za pomoč panogi ter standardih, ki bodo veljali za gostinske in turistične obrate v času ponovnega zagona, poroča STA.

Zdravko Počivalšek je novico sporočil tudi preko svojega Twitter profila, kjer je zapisal, da lahko slovenski turizem računa na dodatno pomoč države. Trenutno poteka obravnava novih ukrepov in predlogov, ki naj bi po besedah Počivalška pomagali slovenskemu turizmu zaživeti na novo.

Počivalšek: Turizem je prvi doživel vpliv krize s koronavirusom

Med konkretnimi predlogi je minister Počivalšek izpostavil podaljšanje ukrepa državnega sofincaniranja čakanja na delo za turistično panogo, in sicer za štiri mesece ali celo do konca leta. “Turizem je prvi doživel vpliv krize s koronavirusom in bo, tudi zaradi navezave na tuje goste, kasneje v polni meri zagnal svoje delovanje,” je takšen predlog utemeljil Počivalšek. Prav tako bi bilo po Počivalškovih ocenah smiselno ustanoviti sklad, ki bi z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi posojili omogočil podjetjem tekoče poslovanje in nov investicijski zagon. Delovanje panoge bo namreč treba prilagoditi novim standardom, je spomnil gospodarski minister Počivalšek.

Turizmu grozi od 25- do 70-odstotni upad prihodkov

Ocene o tem, kakšen padec zaradi epidemije novega koronavirusa letos grozi slovenskemu turizmu, so zelo različne, lahko gre za od 25- pa do več kot 70-odstotni padec, je spomnil Počivalšek. Po njegovih besedah bo upad dohodkov v panogi odvisen tudi od hitrosti odpiranja meja. “Osnova je epidemiološka slika, ki nam trenutno daje optimistično podlago,” je dejal minister.

Hrvaška in Slovenija bosta določili protokol prihodov na turistične destinacije

Počivalšek je spomnil tudi na obisk pri hrvaškem ministru za turizem Gariju Cappelliju prejšnji teden, ko sta se dogovorila za postopno odpiranje slovensko-hrvaške meje za slovenske lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, v drugem koraku pa še za turiste. V tem tednu bosta po Počivalškovih besedah protokol prehoda meje in prihoda na turistično destinacijo dogovorila direktorja obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje.

Počivalšek je sicer poudaril, da bo “turizem jutri drugačen”, zlasti z vidika večje odgovornosti do zdravja: “Verjamem, da so v turističnem gospodarstvu in mi kot odgovorno ministrstvo tisti, ki vemo, v katero smer je treba pripraviti ukrepe, da bomo na tem področju aktualni.” Spomnil je tudi, da ima slovenski turizem določene prednosti, saj je že do zdaj svojo ponudbo gradil na butičnosti ter na obljubi zelene, aktivne in zdrave Slovenije. “Verjamem, da bo to temelj turizma v prihodnje,” je dejal Počivalšek.