Citypark z vegetacijsko zasaditvijo strehe za boljšo mikroklimo

0
371

Predstavljajte si streho, na kateri se bohoti zelenje. Je popolnoma izkoriščena in pripomore h kakovosti življenja v mestu. To je realnost v našem največjem nakupovalnem središču Citypark. Na površini kar 5.700 m² raste rastlinje, odporno tako na zmrzal kot tudi na sušo, ki uspeva že z majhno porabo hranil. Obstoječi prod na strehi je nadomeščen s plastjo vegetacije. Citypark tako ustvarja boljšo mikroklimo v svoji okolici in prispeva k skupni blaginji.

Z vegetacijo na strehi največjega nakupovalnega središča bodo v Cityparku poskrbeli za boljšo filtracijo zraka, obenem pa bo streha boljše zadrževala vodo, ščitila pred poplavami in iz okolja vsrkavala obremenitve hrupa. Njihov cilj je bila postavitev vegetacije, ki je čim bolj podobna tisti v naravi, z majhno površinsko obremenitvijo in minimalno potrebo po vzdrževanju. Naloge nosilne plasti vegetacije prevzema mineralni substrat z majhnimi organskimi deleži. Substrat ima možnost zadrževanja vode in hranilnih snovi, hkrati pa nudi rastlinam dovolj prostora za korenine.     

»Ekstenzivna zazelenitev dodatno varuje spodnji sloj kritine, da je nakupovalno središče še bolj zaščiteno pred morebitnimi zamakanji vode. Izvedli smo večplastne konstrukcije z ločenimi funkcijami nosilne plasti za vegetacijo, filtriranje in drenažo. Tako odvečna voda, ki je rastline ne porabijo, odteče. S tem smo poskrbeli tako za estetiko kot tudi funkcionalnost, saj je streha lepa, pripomore pa tudi k energetski učinkovitosti,« je povedal Andrej Ropret, center manager Cityparka.