Kranjska dolga miza že tretjič navdušila

0
731

Ta teden, 7. septembra 2023, je grajsko dvorišče Khiselstein zavzela kulinarika. Kranjska dolga miza, ki je bila letos že tretjič, je poleg sestavin, pridelanih v Kranju in okolici, v ospredje postavila še uspešne gastronomske zgodbe, tesno povezane z gorenjsko metropolo.

Jedi za sto gostov so ustvarili kranjski chefi Aleš Kristan (Kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc), Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) in Tomaž Polenc (Restavracija in kavarna Brioni). Pridružila sta se jima še Igor Jagodic (Restavracija Strelec – ena Michelinova zvezdica) in Jorg Zupan (Obedovalnica Aftr, Bistro Breg). Oba sta bila rojena v Kranju in sta tudi zdaj, ko že vrsto let delata v Ljubljani, tesno povezana z največjim gorenjskim mestom.

Pri strežbi, pripravi in zasnovi dogodka, ki poudarja povezovanje, lokalne sestavine in kratke dobavne verige, so sodelovale še ekipe Gostilne RekarGostilne LaknerBistroja Sonet in Doma na Joštu.

Tudi letos je imel dogodek dobrodelno noto, saj je zeleni partner, podjetje Žito, kranjski enoti Centra za socialno delo Gorenjska priskočil na pomoč s prehranskimi paketi za 70 posameznikov. Urška Repar Justin, direktorica Centra za socialno delo Gorenjska, je ob tem zagotovila, da bodo šle košarice dobrot v prave roke.

Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, je bilo letos zanimanje gostov za kulinarični dogodek izjemno. Hkrati je poudaril, da v Kranju spodbujajo uporabo lokalne in na ekološki način pridelano hrane v javnih zavodih. Omenil je tudi pomen kakovosti kranjske vode iz pipe, ki je po mnenju strokovnjakov ena najboljših na svetu, ter dodal, da je Kranj letos postal evropska destinacija odločnosti 2023 tudi zaradi zelenega kulinaričnega dogodka Kranjska dolga miza. Spotoma: Kranj je poleg omenjenega tudi prejemnik platinastega znaka zelene sheme slovenskega turizma.

Primož Štrumbelj, Niko Slavnič, Matjaž Rakovec, Klemen Malovrh

Meni letošnje Kranjske dolge mize si lahko ogledate TUKAJ.

Tudi Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj se je iskreno zahvalil vsem, ki so že tretje leto zapored ustvarili vrhunsko gurmansko doživetje. Poudaril je, da se na Zavodu za turizem in kulturo Kranj trudijo tudi vse ostale dogodke pripraviti na trajnostni način.

Prof. dr. Janez Bogataj je v krajšem nagovoru podčrtal pomen samooskrbe in težnje k čim krajšim dobavnim verigam. Omenil je, da se svetovna kulinarika danes razvija v dve smeri: ena poudarja avtorske kuhinje, druga se naslanja na lokalno in regionalno prehransko kulturo. V to, nazadnje omenjeno smer, bi po Bogatajevem mnenju lahko uvrstili tudi Kranjsko dolgo mizo, ki spoštuje samooskrbo, kratke dobavne verige, štiri letne čase in sodobno interpretacijo prehranske dediščine.

Po dogodku je chef Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) povzel: »Vzdušje je bilo izjemno. Veseli me, da sta se kranjskim gostincem tokrat pridružila Igor Jagodic in Jorg Zupan. Lahko rečem, da sta vsem, ki smo kuhali, dala dodatno motivacijo in mislim, da smo z njuno pomočjo naredili korak naprej. Skratka: skupaj smo naredili nekaj res lepega.«

Poleg gostincev so se na dolgi mizi predstavili tudi izbrani kmetovalci iz Kranja in okolice, ki so na domačijah pridelali oziroma predelali sestavine za postrežene jedi. Nekaj besed o svojem delu in pomenu lokalne preskrbe so tako povedali: Dragica Štirn (Kmetija Štirn), Ana Krč (Kmetija Krč), Primož Krišelj (Ekološka kmetija Pri Šuštarju), Jure Žerovnik (Kmetija pr’ Krakovc) in Teja Podjed (Mlekarstvo Podjed). Zraven dobrot z omenjenih domačij so chefi uporabili še sestavine z ostalih kmetij, ki jih najdemo v Kranju in okolici.

Za vinsko spremljavo je letos poskrbela Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi. Tudi tukaj lahko govorimo o dobrodelni noti: njihovo skladišče je bilo v avgustovskem neurju poplavljeno, vseeno pa je v njem več kot 20.000 steklenic ostalo celih in njihova vsebina nepoškodovana, le etikete so izgubile prvotni sijaj. Zato so ceno teh vin znižali za 20-odstotkov, en evro od prodaje vsake steklenice s poškodovano etiketo pa bodo namenili tistim, ki po povodnji potrebujejo pomoč. Za pijače so poskrbeli še: Kmetija Štirn in Indija Koromandija. Za domiselno cvetlično okrasitev skupne mize je poskrbel večkrat nagrajeni kranjski cvetličar Matjaž Beguš, ki je sončnicam namenil usklajeno spremljavo jesenskih barv. Pri opremi so pomagali: Hiša vizijDom na Joštu in Vivo Catering.

Niko, Slavnič, Primož Štrumbelj Tiskarna Prima 

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj smo ponosni, da Kranjska dolga miza spada med najboljše trajnostne prakse v našem mestu, saj v ospredje postavlja lokalne sestavine in kratke dobavne verige, skrb za zmanjševanje zavržene hrane in fokus na to, da dogodek pripravimo brez odvečnih smeti. Tudi letos bomo izračunali ogljični odtis dogodka, zato smo obiskovalce pozvali, naj se v jedro mesta odpravijo na podnebju prijazen način. Ob tem lahko zapišemo, da smo lani, v primerjavi z letom poprej, za 50 odstotkov zmanjšali ogljični odtis dogodka Kranjska dolga miza. Pri trajnostni usmerjenosti zelenega kulinaričnega dogodka je ključna tudi njegova povezovalna vloga, saj pri pripravi Kranjske dolge mize sodelujejo gostinci, torej kuharji in natakarji, kot tudi lokalni dobavitelji oziroma pridelovalci in predelovalci. Še en pomembni poudarek pa vidimo v tem, da tudi s takšnimi dogodki v Kranju negujemo skrb za našo kulinarično tradicijo.

Kranjski dolgi mizi sta se letos pridružila dva zelena pokrovitelja: Admiral Slovenija in Avtohiša Vrtač d.o.o.. Zeleni partnerji so še: Žito, Esotech d.d., Iskra ISD d.o.o., Provia d.o.o., Elektro Gorenjska d.d., N-invest d.o.o., Gorenjska gradbena družba d.d., Riko, Kron Telekom d.o.o., Domplan d.d., Gostilna Rekar in Saubermacher Slovenija.

Še nekaj trajnostnih poudarkov zelenega gastronomskega dogodka si lahko preberete TUKAJ.

Fototeka 2023

Vir:Visit Kranj