Večer EKO okusov Slovenije na Gradu Rajhenburg

0
360

V sredo, 25. oktobra 2023, se je ob 17. uri na Gradu Rajhenburg odvijal Večer EKO okusov Slovenije. Na tem dogodku je moči združilo 7 slovenskih vrhunskih kuharjev, ki so postregli jedi iz lokalnih ekoloških surovin v družbi slovenskih ekoloških vin in sokov. Predstavili so se kuharji iz restavracij Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Ošterija Debeluh, Gostilna Repovž, Hiša Linhart, Gostilna Rajh, Restavracija Kodila in Restavracija A3.

V čudovitem ambientu Gradu Rajhenburg je bila predstavljena knjiga receptov »EKO okusi Slovenije«, ki je bila navdih za izbor sestavin tistega večera. Večer je organiziral CPT Krško s partnerskimi restavracijami in v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Posavje, kot vodilnim partnerjem LAS Posavje ter s partnerji iz Vipavske doline, Gorenjske, Goričkega in hrvaške Istre.

Dogodek je potekal v okviru projekta sodelovanja LAS »EKO Okusi Slovenije«, ki se je izvajal od oktobra 2022. Z njim so se uresničevali cilji EU Strategije »od vil do vilic« in Strategije lokalnega razvoja na območju sodelujočih štirih slovenskih in enega hrvaškega LAS. Navedeni projekt je bil za sofinanciranje odobren junija 2022 s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP).

Namen projekta »EKO Okusi Slovenije« je bil povezovanje ključnih deležnikov: ekoloških kmetij, trgovin s ponudbo ekoloških surovin, ponudnikov vrhunske kulinarike in nosilcev regionalnega razvoja in turizma. Ekološka živila so predstavljala najkvalitetnejšo surovino za vrhunsko kulinariko. V mnogih primerih so bila premalo vključena v kulinarično ponudbo. Povezovanje ekoloških kmetij z ekološkimi trgovinami in vrhunskimi kuharji je bilo ključnega pomena.

V sklopu projekta so bile izvedene številne aktivnosti, ki so pripomogle k večji uporabi lokalnih ekoloških surovin. Med njimi so bili nakup opreme, tehnološke nadgradnje ekoloških kmetij, nabor ekoloških kmetovalcev, vzpostavitev registra ekoloških kmetij, razvoj kulinaričnih jedi in receptov, razvoj novih kulinaričnih doživetij, različni dogodki, delavnice in obiski dobrih praks.

Na dogodku je bila predstavljena publikacija, ki je predstavljala ekološke kmetije, ekološke trgovine in vrhunske kulinarične ustvarjalce. Skozi recepte in jedi se je bralce popeljala skozi vse letne čase s poudarkom na sezonski pridelavi.

Projekt »EKO okusi Slovenije« je bil sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Oglejte si fotogalerijo z utrinki iz dogodka: