V Mariboru so svečano obrali najstarejšo trto in okronali novo vinsko kraljico

0
450

V zgodovinskem jedru Maribora, natančneje na Lentu, je potekala 37. svečana trgatev najstarejše trte na svetu, starodavne trske, ki je stara kar 450 let in nosi naziv Guinnessovega rekorderja.

Letos je trta obrodila 32 kilogramov grozdja, zbrane pa je prvič obiskal priznani koreograf in plesalec Edward Clug. Naslov mariborske vinske kraljice je prejela Maruša Mukenauer, prireditev pa je bila hkrati tudi zaključek štiridnevnega Festivala Stare trte. Mariborski turistični zavod je v okviru festivala organiziral 13 tematskih dogodkov, ki so obsegali vino, kulinariko in kulturo, v sodelovanju z več kot 40 ponudniki.

Svečana trgatev najstarejše trte

Trgatev, ki se izvaja po tradicionalnih štajerskih običajih, se je skozi leta razvila v pravi mestni praznik, ki ga mestne oblasti obeležujejo z vabilom pomembnih gostov iz domovine in tujine. Seveda praznovanje privabi tudi številne Mariborčane in obiskovalce od drugod.

Mariborski župan Saša Arsenovič in Slovenska vinska kraljica 2023 Maja Pečarič sta prisotne toplo pozdravila ob začetku dogodka. Skrbnik najstarejše trte, Stane Kocutar, je podal pregled letošnje zahtevne rastne sezone, v kateri je trta, kljub izzivom, uspešno uspevala.

Najstarejša trta je obrodila 32 kg grozdja.

Letošnji pridelek za polovico manjši kot v prejšnjem letu

Začetek trgatve je zaznamovalo odrezovanje prvega grozda s strani Edwarda Cluga, mednarodno uveljavljenega umetnika, trgatvo pa so nadaljevali člani vinske bratovščine iz Malečnika. Letošnji pridelek je bil za polovico manjši kot v prejšnjem letu, a je kljub temu obsegal 32 kilogramov grozdja. Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je potrdila, da je bila letina kljub številnim izzivom, kot so pogosta neurja s točo, uspešna in da je kakovost grozdja odlična, s sladkorno stopnjo 76° Oe.

Obiranje najstarejše trte.

Okronali so tudi novo vinsko kraljico

Eden od vrhuncev dogodka je bila razglasitev nove mariborske vinske kraljice Maruše Mukenauer iz Svečine, ki je v družbi drugih vinskih kraljic in vitezov krono prevzela od 12. mariborske vinske kraljice Neže Jarc. Maruša, ki predstavlja že četrto generacijo vinske družine, datirane v leto 1903, je izrazila svoj ponos, da bo postala ambasadorka najstarejše trte, mariborske vinorodne regije in seveda prelepem Mariboru. Obenem se je predstavila kot predstavnica nove generacije vinarjev, ki z novimi trendi dvigujejo ugled vinorodne regije.

.Nova vinska kraljica je Maruša Mukenauer iz Svečine (levo).