Spletna razstava Kjer so čebele doma gostuje na portalu Etnografskega muzeja Zagreb

0
438

Slovenski etnografski muzej v torek, 3. novembra 2020, ob 12.00 odpira spletno razstavo Kjer so čebele doma, ki bo na ogled na portalu Etnografskega muzeja Zagreb (www.emz.hr) in Slovenskega etnografskega muzeja (www.etno-muzej.si). Odprtje razstave bo na spletu potekalo v živo preko YouTube kanala SEM (https://www.youtube.com/user/etnomuzej).

Slovenski etnografski muzej z razstavo obeležuje dolgoletno uspešno sodelovanje med muzejema, ki ga je v začetku letošnjega leta ponovno potrdil z gostovanjem razstave Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo.  Razstava Etnografskega muzeja Zagreb je bila na ogled v Ljubljani od februarja do oktobra 2020. V jesenskem času pa bi SEM moral gostovati v Etnografskem muzeju v Zagrebu z razstavo Kjer so čebele doma. Žal nam čas, v katerem živimo, tega ne dopušča, zato je SEM za hrvaške obiskovalce pripravil spletno različico razstave, ki pa bo (tudi zaradi besedil v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku) dostopna najširšemu občinstvu.

O razstavi:

Razstavo Kjer so čebele doma je Slovenski etnografski muzej prvič postavil na ogled leta 2018 in je z njo obeležil prvi Svetovni dan čebel. Spletna razstava sledi strukturi fizične razstave. S fotografijami, besedili in videi razkriva zbirke SEM, osredotočene na bivališča čebel.

Slovenci smo narod čebelarjev, imamo jih kar 11.000, kar nas v glede na število prebivalcev uvršča v sam svetovni vrh. Ponosni smo na svojo čebelarsko dediščino. Z njo so povezane veščine in znanja, ki botrujejo tako uspešnemu delu s čebelami kot pridobivanju najkvalitetnejših čebeljih pridelkov, in se že stoletja prenašajo iz roda v rod. 

Na spletni razstavi so na ogled mejniki v zgodovini čebelarjenja, projekciji čebelnjakov nekoč in danes, dva kratka filma o čebelarjenju na podeželju in v mestu, in panji, v katerih je živela in še živi kranjska čebela. Ker je ta rasa čebel avtohtona tudi v sosednjih državah, med drugim na Hrvaškem, je na ogled bogata zbirka panjev iz Etnografskega muzeja v Zagrebu. Predstavljena je tudi posebnost slovenskega čebelarstva – poslikane panjske končnice kot edinstvena likovna in duhovna sestavina slovenskih čebelnjakov, ki jo dopolnjuje video s prikazom tehnike poslikavanja končnic.

Slovenski etnografski muzej  širi vedenje o dediščini čebelarstva in ima pomembno poslanstvo, saj domačim in tujim obiskovalcem skozi svojo razstavo in dogodke na to temo pripoveduje o pomenu in posebnostih slovenskega čebelarstva in z njim povezane kulturne dediščine. S tem širi tudi zavest o pomenu čebel, čebelarjenja in čebeljih pridelkov za človeka.

Avtorica razstave je Barbara Sosič, muzejska svetovalka, , soavtorica dr. Bojana Rogelj Škafar, kustos svétnik, obe iz Slovenskega etnografskega muzeja. Njeno izvedbo je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS.