Prestolnica se pripravlja na tekaški spektakel – že ta vikend 27. Volkswagen Ljubljanski Maraton

0
673

Ljubljana, glavno mesto Slovenije, se pripravlja na svoj že tradicionalni tekaški dogodek, 27. Volkswagen ljubljanski maraton. Ta vikend, 21. in 22. oktobra 2023, bo prestolnica v znamenju tekaških korakov, saj bo potekal največji mednarodni tekaški spektakel v državi, s pričakovanim rekordnim številom 22.500 tekačev.

Program:

V soboto, 21. oktobra, bodo v ospredje stopli najmlajši tekači. Maraton bo v celoti namenjen lumpijem, šolarjem in dijakom, ki se bodo preizkusili v tekaških podvigih. Nedelja, 22. oktobra, pa bo prinesla osrednji del maratonskega dogajanja s teki na 10 km, 21 km in celih 42 km.

Udeleženci in zanimanje za prijavo:

Organizatorji so letos zaznali neverjeten porast zanimanja. Prijav je kar 35% več kot lani. Na najdaljši, 42-kilometrski maraton, se je prijavilo kar 2.000 tekačev. Mednarodna zasedba bo močna, saj v Ljubljano prihaja 4.500 tekačev iz 68 različnih držav sveta. Mladi tekači niso zaostajali, z 7.640 prijavami za šolske teke in pričakovanimi 1.500 otroki za lumpi tek.

Transport in logistika:

Tekači, opremljeni z ustreznimi dokumenti, bodo med 19. in 22. oktobrom lahko brezplačno koristili mestni avtobusni prevoz. Organizatorji svetujejo uporabo P+R parkirišč in nadaljevanje poti z avtobusom do začetne linije. Posebej za ta namen bodo v nedeljo zjutraj organizirane avtobusne linije iz P+R parkirišč do ključnih lokacij blizu starta.

Tadej Pogačar je letošnji ambasador maratona

Letošnji maraton bo imel posebnega ambasadorja, slovenskega kolesarskega šampiona, Tadeja Pogačarja.

Prometna obvestila:

V času maratona bodo nekatere ceste in garaže, kot je garaža Kongresni trg, zaprte. Podrobnosti o zaprtjih in obvozih lahko najdete na uradni spletni strani Ljubljanskega maratona.

Novosti letošnjega maratona:

Organizatorji so pripravili nekaj novosti: lokacija starta se seli na ploščad Ajdovščina, trase za 21 km in 42 km so bile spremenjene, prav tako je bila uvedena nova trasa za 10 km.

Organizatorji se zahvaljujejo za podporo, ob enem pa pozivajo vse udeležence in obiskovalce, da spoštujejo prometne omejitve in navodila za zagotavljanje varnosti vseh. Maraton obeta spektakel, zato se ga veselimo skupaj z vami!