Film pod zvezdami 2023 – program, vstopnice, informacije

0
375

Vsako poletje se na Ljubljanskem gradu odvija Film pod zvezdami, kjer Kinodvor v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad pripravi izbor premier, predpremier in najbolj odmevnih filmov sezone. Ti filmski biseri so nato na ogled v letnem kinu pod zvezdami.

Letošnji program Filma pod zvezdami bo potekal na Grajskem dvorišču od 13. julija do 5. avgusta, in prinaša izjemno pomembne obletnice – 100 let kinodvorane na Kolodvorski, 20 let art kina ter 15 let mestnega kina. Ob tej priložnosti bodo predstavili pet filmov, ki bodo imeli svoje predpremiere in premiero.

Film pod zvezdami se odvija na Ljubljanskem gradu

V četrtek, 13. julija, se bomo podali na filmsko popotovanje z dvema slovenskima filmoma. Prvi med njimi je Jezdec Dominika Menceja, ki je bil priljubljen med občinstvom na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in prinaša nostalgično posvetilo devetdesetim letom. Drugi film, Goli v sedlu, pa bo spremljal najuspešnejši slovenski kratki film vseh časov: Babičino seksualno življenje Urške Djukić, nagrajen s prestižno nagrado Evropske filmske akademije in cezarjem za najboljši kratki film.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini.

Film pod zvezdami 2023 vam prinaša naslednje vsebine:

Jezdeca Jezdeca

Dominik Mencej / Slovenija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Hrvaška / 2022 / 107 min / hrvaščina, slovenščina

Mladi slovenski režiser, navdihnjen z Golimi v sedlu, je posnel nostalgično zgodbo o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe. Nagrada občinstva in vesna za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund / Švedska, Danska, Nemčija, Francija / 2022 / 147 min

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen / Nemčija, ZDA / 2022 / 135 min / angleščina

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.

Duše otoka The Banshees of Inisherin

Martin McDonagh / Irska, ZDA, Velika Britanija / 2022 / 109 min / angleščina

Otok Inisherin, 1923. Življenjska prijatelja Pádraic in Colm se znajdeta v slepi ulici, ko Colm nepričakovano prekine njuno prijateljstvo … Devet nominacij za oskarja!

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji / Butan / 2019 / 109 min / butanščina

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Živeti Living

Oliver Hermanus / Velika Britanija / 2022 / 102 min / angleščina

Ostareli možakar po dolgih letih zadušljive pisarniške rutine še zadnjič poskusi svoje prazno življenje spremeniti v nekaj čudovitega … Scenarij je po istoimenski klasiki Akire Kurosawe priredil nobelovec Kazuo Ishiguro (Ostanki dneva).

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad / Irska / 2022 / 95 min / irska gelščina, angleščina

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Oppenheimer Oppenheimer

Christopher Nolan / ZDA / 2023 / 180 min / angleščina

»Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj.« Christopher Nolan (Tenet, Dunkirk, Izvor) prinaša epsko zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe. Nolanov scenarij je nastal po knjigi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, za katero sta Kai Bird in Martin J. Sherwin prejela Pulitzerjevo nagrado. Eden najtežje pričakovanih filmov tega poletja!

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert / ZDA / 2022 / 139 min / mandarinščina, angleščina

Odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame. Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo!

Dvojna prevara Heojil kyolshim

Park Chan-wook / Južna Koreja / 2022 / 138 min / korejščina

Korejski virtuoz Park Chan-wook (Stari, Služkinja) je ustvaril svež, igriv in eleganten neo-noir, v katerem se prepletajo detektivka, ljubezenska zgodba in prebliski nepričakovanega humorja. Nagrada za najboljšo režijo na festivalu v Cannesu.

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells / Velika Britanija, ZDA / 2022 / 98 min / angleščina

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Kit The Whale

Darren Aronofsky / ZDA / 2022 / 117 min / angleščina

Profesor angleščine, ki zaradi hude debelosti že leta ni zapustil stanovanja, se skuša ponovno zbližati z najstniško hčerko, preden bo prepozno … Vloga, ki so jo kritiki navdušeno razglasili za igralski comeback leta, je Brendanu Fraserju prinesla oskarja za najboljšega igralca. Film je posnel Darren Aronofsky, avtor Rekviema za sanje, Rokoborca in Črnega laboda.

Nostalgija Nostalgia

Mario Martone / Italija, Francija / 2022 / 118 min / italijanščina

V Neaplju rojeni režiser Mario Martone nas odpelje na slikovite ulice ene najbolj živahnih in zloglasnih četrti svojega mesta, po katerih hodi moški, ki išče svojo izgubljeno preteklost. Po romanu Ermanna Ree.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer / Avstrija, Luksemburg, Nemčija, Francija / 2022 / 113 min / madžarščina, nemščina, angleščina, francoščina

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet / Francija / 2023 / 151 min / francoščina

Uspešna nemška pisateljica Sandra, njen francoski mož Samuel in njun enajstletni sin Daniel živijo odmaknjeno življenje v odročnem kraju v francoskih Alpah. Nekega dne pa Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo hišo. Je šlo za samomor? Ali pa ga je morda ubila žena? Dobitnik letošnje zlate palme!

TÁR TÁR

Todd Field / ZDA / 2022 / 158 min / angleščina

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo!

Fabelmanovi The Fabelmans

Steven Spielberg / ZDA / 2022 / 153 min / angleščina

Sammy Fabelman, ki odrašča v Arizoni po drugi svetovni vojni, odkrije pretresljivo družinsko skrivnost in raziskuje, kako nam lahko moč filma pomaga spoznati resnico o drugih in nas samih. 7 nominacij za oskarja!

Grand Budapest hotel The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson / Velika Britanija, Nemčija / 2014 / 100 min / nemščina, angleščina, francoščina

Brezčasna zgodba o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneta po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30-ih let in spominih dunajskega pisatelja Stefana Zweiga, je divje kinetična krimi-komedija, ki od režiserjevih značilno ekscentričnih likov poka po šivih.

Ia EO

Jerzy Skolimowski / Poljska, Italija / 2022 / 88 min / poljščina, angleščina, francoščina

Najmlajši osemdesetletnik Jerzy Skolimowski postavi gledalca v kožuh svojega štirinožnega protagonista ter ustvari vizualno izviren in globoko pretresljiv pogled na sodobno Evropo. Ia je osvojil nagrado žirije na zadnjem festivalu v Cannesu ter se uvrstil na številne sezname najboljših filmov leta. Nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film!

Osem gorà Le otto montagne

Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch / Italija, Francija, Belgija / 2022 / 147 min / italijanščina

Nežno in intimno odo prijateljstvu, postavljeno pred veličastno pokrajino italijanskih Alp, sta po veliki italijanski knjižni uspešnici Paola Cognettija posnela Belgijca Felix Van Groeningen (Alabama Monroe, Lepi fant) in Charlotte Vandermeersch. Nagrada žirije v Cannesu.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song / ZDA / 2023 / 105 min

Tesno povezana otroška prijatelja Nora in Hae Sung sta se prisiljena ločiti, ko njena družina emigrira iz Južne Koreje. Dve desetletji pozneje Hae Sung sklene, da bo Noro za nekaj dni obiskal v New Yorku, kjer kot pisateljica živi s svojim ameriškim možem Arthurjem … 

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras / ZDA / 2022 / 122 min / angleščina

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Zveri As bestas

Rodrigo Sorogoyen / Španija, Francija / 2022 / 137 min / španščina, francoščina

Mojstrska mešanica podeželskega trilerja in psihološke drame, prežeta z dih jemajočim suspenzom in pretečim vzdušjem, je enemu vodilnih španskih režiserjev prinesla nagrado občinstva na festivalu v San Sebastiánu.

Asteroid City Asteroid City

Wes Anderson / ZDA, Španija / 2022 / 104 min / angleščina

Komedija, drama, romanca, znanstvena fantastika … nič ne more zares opisati tega vizualno osupljivega filma Wesa Andersona, kjer se o umetnosti, žalovanju, vesolju in smislu vsega skupaj sprašujemo v družbi nekaterih najsvetlejših zvezd filmskega neba: Scarlett Johansson, Jasona Schwartzmana, Toma Hanksa, Steva Carella, Margot Robbie in mnogih mnogih drugih …

Vstopnice in rezervacije

Vstopnice so že v prodaji, tudi v Kinodvoru, od danes, 29. junija, dalje. Cena vstopnice znaša 6 €, za predpremiere in premieri 7 €. Rezervacij in popustov ni.