Celovec kot središče alpsko-jadranske kuhinje 

0
300

 Turistična zveza Celovec že šestič organizira “Dneve alpsko-jadranske kuhinje”. 18 dni, 40 dogodkov, 20 kuharskih mojstrov iz Avstrije, Slovenije in Italije ter 60 proizvajalcev bo od 7. do 24. septembra poskrbelo, da bo Celovec postal kulinarično stičišče. Novosti: laboratorij za hrano Alpe-Jadran, večer Pordenone in festival jagnjetine Alpe-Jadran. 

Letos bodo poleg tradicionalnega Alpe-Jadran na Pfarrplatzu koroški vinogradniki odprli krog prireditev na “2. koroškem festivalu vinogradnikov” na Osterwitzgasse. Tu bodo predstavljeni in degustirani izjemni dosežki najmlajše oživljene vinorodne dežele v Avstriji. 

Gospodarstvo in politika se bosta nato srečala na uradnem začetku, “Slovenskem večeru” 8. septembra, ki ga bo letos gostila regija Vipavska dolina. Naslednji dan bo v gostišču Shoafbauer v Moosburgu potekal prvi festival alpsko-jadranske jagnjetine. Tema je jagnjetina kot dragocen in podcenjen vir mesa – z okusnimi jedmi, kot so hrvaška jagnjetina na ražnju, jagnječji štrudelj ali jagnječji curry. 

“Pordenone. Una serata italiana” je ime nove prireditve na gradu Loretto, katere prizorišče je furlansko okrajno mesto. Pripeljejo nikogar drugega kot zvezdniškega kuharja Terryja Giacomella, ki je povzročil senzacijo v Parmi in trenutno v Brenzone ob Gardskem jezeru. 

Nasploh vas čaka ognjemet izjemnih kuharskih mojstrov: Iz Slovenije prihajata mlada zvezdnika Mojmir Šiftar (PEN Club) in David Žefran (restavracija Milka), Gabriella Devertak (Lokanda Devertak) z edino zeleno Michelinovo zvezdico v Furlaniji ali šarmantni italijanski kuharski mojstri Silvia Moro (Aldo Moro) ali Beatrice Simonetti (Le Beccherie), iz Avstrije pa televizijska zvezda Richard Rauch (Steira Wirt) ali Ernst Moser (Saluti) iz Osttirol Deluxe. Sodelujejo tudi najboljši kuharji iz Celovca, kot sta Fabian Kautz (Vogelhaus) ali Stephan Vadnjal (Dolce Vita), ter nova zvezda Damjan Draganič (Giovanni Bar), ki v svoje jedi vključuje hrvaški slog. 

Format “Alpe-Jadranski živilski laboratorij” je povsem nov. Na Koroškem rojeni Philipp Kolmann in njegova partnerica Suzanna Bernhardt, ki živita v Amsterdamu, sta pionirja na področju oblikovanja in reinterpretacije hrane. Ukvarjata se s spremenjenimi pogoji pridelave in predelave hrane. Osredotočila se bosta na sladoled iz sladkih trav, Schüttelbrot in alpski zajtrk, interpretiran na nov in sodoben način. Stari mojster Lojze Wieser se tu s kuharskim mojstrom Hartwigom Häuslom čudovito ujema z “arheologijo okusov”. 

Alpsko-jadranska gurmanska milja s Festivalom ekološke pridelave od 14. do 16. septembra na Novem in Starem trgu s 60 ročno izbranimi proizvajalci tvori priljubljeno tržnico visokokakovostnih izdelkov iz regije Alpe-Jadran. “Uveljavili smo se kot vodilna kulinarična prireditev na Koroškem,” v en glas potrjujeta predsednik uprave za turizem Adi Kulterer in generalni direktor Helmuth Micheler. “Kulinarično mrežo v regiji Alpe-Jadran nenehno širimo.” 

Vabilo za 4. Slovenski večer

Dodatne informacije: 

Helmuth Micheler, 0676/44 14 674, [email protected] 

Celoten program z vsemi 40 dogodki je na voljo na spletni strani www.visitklagenfurt.at/alpenadria