Prešernov smenj v Kranju 2024 – pestro dogajanje na slovenski kulturni praznik

0
68

Ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja 2024 se bo Kranj zopet prelevil v pravo kulturno središče, saj bo tukaj tradicionalno potekal Prešernov smenj, ki ga organizira Zavod za turizem in kulturo Kranj. Dogajanje se bo odvijalo po različnih lokacijah v mestu, obljubljajo pa vrhunski kulturni program, bogat s pestrimi nastopi in dogodivščinami.

Glavni trg ob vodnjaku bo prizorišče slavnostne otvoritve prireditve ob 11. uri, ki ji bo sledilo kar nekaj ur izjemnih pevskih zborov in recitacij. Med nastopajočimi bodo Bodeče neže, Gimnazija Franceta Prešerna, Gimnazija Kranj in številne druge priznane skupine. Popoldne bodo na istem trgu nastopile tudi folklorne skupine, med njimi AFS Ozara, FS Cerklje, in koncert Slovenskega okteta ob 16. uri.

Medtem bo na Glavnem trgu potekal Prešernov sejem domače in umetnostne obrti od 10. do 18. ure, kjer se bo odvijal tudi festival lajnarjev od 11. do 17. ure. Za ljubitelje 19. stoletja bo na voljo posebna stojnica, kjer si boste lahko zagotovili svoj cilinder ali klobuček ter se tako prelevili v modno ikono tistega obdobja.

Pri Cerki sv. Kancijana in tovarišev bo Manufaktura Mojster Janez izvajala posebno delavnico, kjer si boste lahko natisnili Prešernovo Zdravljico na poseben papir, kot so to počeli v času življenja Franceta Prešerna. S tem boste odnesli trajni spomin na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik.

V staromestnem jedru bodo obiskovalci lahko uživali v sejmu domače in umetnostne obrti ter festivalu lajnarjev. Na Pungertu bo organizirano jahanje konjičkov od 11. do 15. ure, medtem ko bo v Kranjski hiši potekal spominski foto kotiček od 11. do 16. ure, kjer se boste lahko preoblačili v gospodo iz 19. stoletja.

Ob 15.15 uri pa bo vrhunec dneva v Prešernovem gaju s polaganjem venca ob spomeniku dr. Franceta Prešerna. V Mestni knjižnici Kranj pa bo potekal pestrega programa od 10. do 16. ure, vključno z ustvarjalnicami, predstavami, koncertom in kvizom.

Gorenjski muzej bo ponudil javna vodstva na različnih lokacijah, medtem ko bo Galerija Prešernovih nagrajencev v Kranju ob 16. uri gostila recital Prešernovega nagrajenca Milana Jesiha.

Prešernovo gledališče Kranj bo od 13. do 16. ure ponudilo vodene oglede, vrhunec večera pa bo ob 18. uri s srečanjem s Prešernovimi nagrajenci na tradicionalnem pogovoru s Patricijo Maličev.

Layerjeva hiša bo prav tako bogato zapolnjena s kulturnimi dogodki od 10. ure dalje, vključno z interaktivno plesno-vizualno-taktilno predstavo in odprtjem fotografske razstave Toneta Stojka.

Vse to in še več bo postreglo z nepozabnim Prešernovim smenjem, ki bo obogatil slovenski kulturni praznik in poudaril kulturno bogastvo Kranja. Ne zamudite tega edinstvenega doživetja!

Kranj. Presernov smenj.