Kam na izlet? Kobarid

0
1847

Zbogom, orožje

Običajno za dragulje Soške doline proglasimo naravne znamenitosti in mesto Kobarid se prav tako približuje temu nazivu. V tem udobnem in prijetnem kraju se lahko prepustite vrhunski kuhinji, ali pa se lotite aktivnih počitnic. Veliko se lahko naučite tudi o enem najpomembnejših obdobij sodobne zgodovine, prvi svetovni vojni.

Lakes slovenia jezera slovenija

Nagrajeni Kobariški muzej pripoveduje zgodbo krvave bitke, ki jo je povzel tudi Ernest Hemingway v svojem delu Zbogom, orožje!, ki je temeljilo na njegovih lastnih vojnih izkušnjah. Italijanska in nemška oblika imena (Caporetto in Karfreit) izhaja iz časov nasilne asimilacije ali aneksije, Kobarid pa je bil ob koncu prve svetovne vojne praktično povsem uničen. V medvojnem obdobju so si mesto nekaj časa podajali, dokler ni po drugi svetovni vojni prišlo pod začasno vojaško upravo. Kasneje so Kobarid končno vrnili v roke Slovenije, ki pa je bila takrat seveda še del Jugoslavije.

TIC Kobarid, +386 (0)5 38 00 490, [email protected], www.soca-valley.com

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

KOBARIŠKI MUZEJ

Izčrpnost informacij in impresivna avdio-vizualna predstavitev dogodkov na soški fronti, v času prve svetovne vojne, je muzejski zbirki leta 1993 prinesla naziv Najboljši evropski muzej. Zbirka z občutkom predstavi celotno žalostno zgodbo dveh in pol let bojevanja in eno največjih gorskih bitk v zgodovini, Čudež pri Kobaridu (12. soška bitka). Krvava soška fronta je morda najbolj znana zaradi Ernesta Hemingwaya, ki je svoje spomine izkušenj na tem bojišču strnil v roman Zbogom, orožje!. Muzej se nahaja v starem mestnem jedru Kobarida, po dogovoru pa so na voljo tudi vodeni ogledi samega bojišča.

Gregorčičeva 10, +386 (0)5 389 00 00, [email protected], www.kobariski-muzej.si

HIŠA FRANKO

Ni redko, da gosti obiščejo Slovenijo zgolj zaradi obroka v Hiši Franko – še posebej sosednji Italijani, ki bolj kot kdorkoli cenijo vrhunsko kuhinjo. Restavracijo vodita mož in žena, pri čemer je Ana vodja kuhinje, Valterjevo poznavanje slovenskih vin in sirov pa je brez primere. Ana Roš je leta 2017 prejela prestižni naziv Najboljše chefinje na svetu, leta 2018 pa se je Hiša Franko uvrstila na seznam 50 najboljših restavracij na svetu (na 38. mesto), ki ga objavlja World’s 50 Best Restaurants. Restavracija domuje v podeželski vili na obrobju Kobarida, na skrajnem zahodu države. Obroka v Hiši Franko ne boste pozabili, na voljo pa so tudi sobe za nočitev. 

Staro Selo 1, Kobarid, +386 (0)5 389 41 20, info@ hisafranko.com, www.hisafranko.com

NAPOLEONOV MOST

Le streljaj od središča Kobarida se nahaja majhen, a razvpit Napoleonov most. Morda ni tako velik ali impresiven kot drugi mostovi v Sloveniji, je pa prežet z zgodovino. Leta 1750 so zgradili originalen kamniti most, ki je nadomestil lesenega, ki je predhodno povezoval levi in desni breg. Ime je dobil, ko so ga prečkale Napoleonove čete, na poti do Predela. Most je bil ena od žrtev prve svetovne vojne, saj so ga razstrelili avstrijski vojaki. Kasneje so na tem mestu postavili nov most, ki je odigral pomembno vlogo med drugo svetovno vojno, ko so se tu zbrali partizani, da bi ubranili Kobariško republiko. V bližini mostu stojita dva spomenika, ki so ju postavili v spomin tem zgodovinskim dogodkom. Most je odlična točka za fotografiranje Soče, ki teče pod njim. Morda boste v objektiv ujeli še kakšnega od kajakov, ki poskakujejo po turkizni vodi. To je tudi dobra izhodiščna točka za kratek pohod do slapov Kozjak, ki so oddaljeni približno pol ure hoje po ravnem.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj