Verjamem, da si vsak od nas želi, da bo prihodnost lepša in boljša.

A samo od sebe ne bo bolje, drži?

Zato je ključno vprašanje: Kaj vsak od nas naredi za to?

Vodje se še vedno preveč ukvarjajo s stvarmi, ki niso v redu in s sodelavci, ki ne delajo v skladu s pričakovanji. Zato jim zmanjka časa, da bi se posvetili najboljšim sodelavcem in odkrivali, kaj je razlog, da so toliko boljši od ostalih. Ne gre za to, da ustvarjamo »kopije najboljših«, ampak da odkrijemo vzorce odličnosti.

Priporočam, da spremljate, opazujete in vprašate najboljše v ekipi, kaj je razlog, da so pri svojem delu tako uspešni, enkratni, izjemni. Prav gotovo gre za določene osebnostne lastnosti, kot na primer:

  • vztrajnost,
  • odločnost,
  • pogum,
  • doslednost, idr.

Poleg le teh so prisotne še strokovne veščine, organizacijske spretnosti in dragocene izkušnje, ki so jih pridobili tako z uspehi kot tudi napakami, na katerih so se naučili in postali še boljši.

Ne glede na to, kako močno si želite boljše prihodnosti, čim prej naredite prvi korak k temu, da s celotno ekipo delite pristope, način razmišljanja in delovanja tistih, ki so dokaz, da lahko uspemo. Prvi v vrsti s(m)o pri tem prav vodje, ki s svojim zgledom in spodbujanjem odličnih pristopov gradimo kulturo odličnosti in postavljamo temelje lepše prihodnosti.

Na kratko: nehajte se posvečati negativi in začnite poudarjati tisto, kar šteje (v plus).