Lahko pa kontroliraš, kako na to reagiraš.

Drži?

Večina se nas strinja s tem. A kljub temu dovolimo, da nam določeni trenutki, ljudje ali dogodki pokvarijo dan. Ko nas neka situacija vrže iz tira, se v našem telesu začne sprožati hormon kortizol, ki nam upočasni pretok krvi in zaradi tega nam pade fokus, doživimo negativni stres in posledično postanemo slabša verzija sebe. In potem počnemo stvari ali sprejemamo odločitve, za katere se kasneje sprašujemo: »Pa kaj mi je bilo, da sem tako reagiral/a?«

Zveni znano? Prav gotovo.

Obstaja recept, da reagiramo boljše? Seveda.

V tem nasvetu vam ponujam 3 konkretne prijeme, s katerimi boste v prihodnje postali gospodar svojih misli, občutkov in energije ter tako imeli več odličnih dni. Ali po domače – »sranje se bo še vedno pojavljalo, a se zaradi tega ne boste po nepotrebnem sekirali«.

Ti trije prijemi so:

  • 3 x V. Ko se vam zgodi neka neprijetna situacija naredite 3 korake:
    »(1) vdihnite, (2) vtihnite in (3) se vprašajte: »Kaj je razlog, da se mi je to zgodilo?« ali pa vprašajte drugo osebo (če vas je razjezila ali nehote užalila): »S kakšnim namenom si to naredil?« in boste videli, kakšna bo reakcija. Sem prepričan, da boljša.
  • Ocenite na lestvici od 1 do 10, kako pomembno je, da se zaradi tega jezite. Če je odgovor 10-ka, potem se kar mirno jezite, sekirajte in še kaj … ker to res rabite. Edino priporočilo je, da to naredite v okoliščinah, da ste sami in ne dajete vtisa, da ste zreli za nastanitev v specialni ustanovi ????Ker je po navadi ocena bistveno nižja, sprejmite, da se je zgodilo nekaj, kar ne morete »od-narediti« ter poglejte, kaj lahko naredite (prevzemite kontrolo nad prihodnostjo).
  • Ignorirajte. Sam se držim pravila, da si sami izbiramo dogodke, ki porabijo našo energijo, čas in živce. Naj se ne dogaja, da »vas je nekdo v prometu ujezil…«, »da ste jezni, ker ste polili jutranjo kavico« in podobno. Peljite naprej, nalijte si novo šalico kave … in to je to.

Veliko prijetnega in koristnega »sranja« vam želimo

Branko Žunec in ekipa BMC International