<< VSI DOGODKI

Rambo Amadeus: Standup jazz

Kraj in datum

12 maja 2023 - 12 maja 2023
20:00 - 20:00

Organizator

Spletna stran
Povezava


Rambo Amadeus – Standup Jazz (quartet): “Večer glomazne poezije in razmajanega džeza”
Antonije Pušić, bolje poznan kot Rambo Amadeus je legenda prostorov bivše skupne države ter kot sebe poimenuje: Glasbenik, poet in medijski manipulator. S svojo pojavo, ostrim humorjem in glasbeno burlesko se je izmuznil globoko v našo podzavest kot njegova skovanka turbofolk. Nastopaško samovšečen balkan boy multiprakticira različne glasbene stile in združuje nezdružljivo. Zadnja leta je njegova mišunga posebej začinjena z jazzom in improvizirano godbo, ki se prav zafrknjeno prilegata njegovemu neusahljivemu pikremu jeziku čez biznis, politiko, šport, kriminal, estrado, religijo.

Antonije Pušić se je rodil 14. junija 1963 v Kotorju. Diplomiral je na Prirodoslovno-matematični fakulteti v Beogradu, na Oddelku za turizem. Bil je večkratni viceprvak Jugoslavije v jadranju.

Njegove pesmi združujejosatirična besedila o naravi navadnega človeka in nesmiselnosti lokalne politike ter uporabljajo mešanico glasbenih stilov (v novejših delih se razvijajo v zvok drum’n’bass, v prejšnjih delih pa dodajajo številne elemente turbo folka), pa tudi šale na svoj račun. Npr. eden od njegovih številnih psevdonimov je “Rambo Amadeus Svetovni Mega Car/Svjetski mega car” (RASMC), ki ga je kasneje spremenil “Rambo Amadeus Svetovni Kilo Car/Rambo Amdeus Svjetski Kilo Car” zaradi svojega prepričanja o pomenu srkomvosti v okoljsko ozaveščeni družbi. Na koncertih nikoli ne reproducira dobesedno studijskih različic pesmi, že improvizira, pri čemer uporablja veliko humorja za raziskovanje človeške neumnosti.

Poznan je kot boter imena turbo-folk, kar je njegov edinstven prispevek k domači pop kulturi. Tako je Rambo Amadeus opisal svoj lastni zvok v času svojega prvega albuma (1988), ime pa so nato prevzele zvezde novokomponirane narodno-zabavne glasbe, ki je v zgodnjih devetdesetih dobil povsem nov pomen. Nekateri njegovi oboževalci stil in kariero Ramba Amadeusa primerjajo s Frankom Zappo, čeprav ga je veliko bolj primerno primerjati s kapetanom Beefheartom.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop