<< VSI DOGODKI

Poletje v Celju

Kraj in datum

17 junija 2023 - 31 avgusta 2023
00:00 - 23:59

Organizator

Spletna stran
Povezava


Do konca junija, julija in avgusta se bo v okviru Poletja v Celju zvrstilo več kot 100 dogodkov, od tega 70 v organizaciji Zavoda Celeia Celje. Mnogi od njih bodo za obiskovalce brezplačni. V mestnem jedru bodo glasbeni, literarni, gledališki in plesni dogodki na Glavnem in Muzejskem trgu, dvorišču Knežjega dvora, pri Vodnem stolpu, na Mestni plaži, na trgu pred Metropolom in v lapidariju pri Osrednji knjižnici Celje. Eno najatraktivnejših prizorišč ostaja Stari grad Celje. Na njem bodo v letošnjem poletju gostovali: Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Vita Mavrič in Jani KovačičKvatropirciNew Swing QuartetEtno HisteriaUroš Perić in Špas teater s tremi predstavami.

Na Starem gradu bo vsak konec tedna potekal program Živa zgodovina s prikazom srednjeveških plesov, mečevanja, povitezitve in življenja v viteškem taboru ter na gradu nasploh. Vsak vikend bodo odprta tudi vrata grajske tiskarne, v kateri bo tiskar Marko razkrival skrivnosti tiskarskega poklica kot so ga poznali nekoč, predstavil bo rekonstrukcijo Gutenbergove lesene tiskarske stiskalnice ter prikazoval tiskanje na ročno izdelan papir z zgodovinskimi klišeji in svinčenimi črkami. Tako program Žive zgodovine kot obisk grajske tiskarne je že vštet v ceno vstopnice na grad. Slednja je še posebej ugodna za prebivalce Celja, saj znaša za celo leto le 3 evre. Vrhunec dogajanja bo tudi letos zadnjo avgustovsko soboto, ko bo v objemu grajskega obzidja potekal tradicionalni Srednjeveški dan (26. 8.). Dan prej pa bo srednjeveško dogajanje zaznamovalo tudi utrip v starem mestnem jedru.

Stari grad Celje

Špital za prjatle bo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje pri Vodnem stolpu pripravil kar 20 koncertov, na Muzejskem trgu bosta dva velika koncerta v okviru že tradicionalne Večerne glasbene čarovnije. V prvem večeru (18. 8.) bo nastopil Tomislav Bralić s klapo Intrade, dan kasneje (19. 8.) pa Žan Serčič.

Dvorišče pri Knežjem dvorcu bo tudi letos prizorišče koncertov Celeia Klasika, na Glavnem trgu pa se bo konec junija in v začetku julija prvič odvil sklop plesnih dogodkov v okviru katerih bodo tudi mimoidoči povabljeni, da ujamejo ritem katerega od prikazanih plesov. V lapidariju Osrednje knjižnice Celje bodo prvič potekali literarno obarvani poletni večeri. Gre za dogodke različnih literatov, društev in organizacij, ki jih v okviru razpisa sofinancira Mestna občina Celje. Avgust bo v znamenju literature. Po festivalu Izrekanja bodo sledili omenjeni literarni večeri, vrhunec pa bo, tako kot vsako leto, podelitev Veronikine nagrade na Starem gradu Celje (29. 8.).

Na vseh dogodkih bomo posebno pozornost namenili varovanju okolja in trajnostnemu razvoju. Celje je ponosen prejemnik znaka Slovenia Green Destination vse od leta 2016.

Kako lahko doprinesete k izboljšanju trajnosti naše destinacije? V prvi vrsti z zavedanjem, da vaše ravnanje vpliva na okolje, lokalno skupnost ter ohranjenost narave in kulturne dediščine. Potujte zeleno. Pridite na dogodke peš, s kolesom ali pa uporabite javni prevoz Celebus ali Kolesce.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop