<< VSI DOGODKI

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Kraj in datum
Ljubljana
24.08.2024 11:00 - 29.08.2024 12:00

Cena
10

Organizator
Pomurski sejem

Spletna stran
Povezava


 SEJEM AGRA, 62-IČ TRADICIONALNO SVEŽ!

 Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta 2024 tudi ob svoji 62. ponovitvi ohranil sloves največjega in najpomembnejšega kmetijsko-živilskega sejma v tem delu Evrope. Z več kot 1700 razstavljavci iz več kot 30-ih sodelujočih držav bo ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. S strokovnimi razstavami živali bo predstavil najboljše rejske dosežke in vabil s sonaravnimi praksami in nasveti v sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil uspešnemu poslovnemu, strokovnemu in prijateljskemu druženju z najboljšimi kmetijskimi pridelki, prehrano in vini. Država partnerica sejma bo Bolgarija. Ob njej in drugih najvidnejših domačih in tujih ponudnikih bodo ključne slovenske državne, gospodarske in strokovne organizacije, na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter gospodarskim ministrstvom predstavile pogled v prihodnost, inovativne kmetijske in živilske tehnologije, odlične pridelke, prehrano, vina in mednarodno sodelovanje. Vsebinski poudarki bodo na prehranski varnosti, mladih in inovacijah, digitalizaciji in umetni inteligenci v kmetijstvu, ekološkem in ohranitvenem kmetijstvu, na učinkovitem gospodarjenju z gozdovi, prihodnosti podeželja, podnebnih spremembah in vodnih virih.

 

 

Prepoznavni domači in tuji razstavljavci bodo ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Na voljo bodo semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, oprema za živilsko-predelovalno industrijo in gastronomijo. Predstavljeni bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo ponujala odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Bogat bo program kmetijskih gradenj ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč.

 

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije. Tehtno in zanimivo dogajanje pripravljata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Svoje dejavnosti, pridelke, izdelke in člane bosta predstavili Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije ter najboljše tudi nagradili. GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo prikazala in ponudila v pokušnjo izvrstne izdelke najvidnejših slovenskih živilskih podjetij. Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja organizira promocijo čebelarstva, čebel in čebeljih pridelkov. Sejem se bo ponašal z novo pridobitvijo, paviljonom Čebelji svet.  V gozdno parkovnem nasadu, strokovnem dogajanju in kot organizator sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov bo aktiven Zavod za gozdove Slovenije.

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, prašičereje, reje drobnice ter avtohtonih pasem domačih živali. Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabile bodo tudi razstave malih živali, rib v ribniku in Vrtec malih živali za najmlajše.

 

S praktičnimi nasveti bodo postregli osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma z vzorčnim čebelnjakom in hiško iz slamnatih bal, Povezovalnica pod novim sejemskim kozolcem, gozdno parkovni nasad ter nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji.

 

Agro bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike. Predstavljeni bodo: ekološko kmetijstvo, nova digitalna orodja za strateško načrtovanje razvoja kmetij, digitalizacija v gozdarstvu, kmetijstvu in prehranski industriji, skrajševanje tržnih verig v akvakulturi, subvencije za gozdarstvo in kmetijstvo, uredba o deforestaciji, podnebne spremembe in dostop do namakanja, pomen kolektivnih blagovnih znamk za gastronomski turizem in razvoj podeželja, Javna služba kmetijskega svetovanja, pregled aktivnosti varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano … Na sporedu bodo živilski in zelenjadarski posvet, posvet o javnem naročanju, seja komisije DS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, srečanje partnerjev SRIP Hrana, srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske, B2B Meet4business poslovna srečanja …

Spremljevalni in družabni program bodo zaznamovali podelitve priznanj najboljšim z ocenjevanj kakovosti prehranskih izdelkov, vin, embalaže in kmetijske mehanizacije, Dan Zadružne zveze Slovenije in Dan kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije s podelitvami priznanj, državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, kronanje Medene kraljice Slovenije, tekmovanje v plesanju polke, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, tekmovanje v vlečenju vrvi in številna druga stanovska srečanja.

 

 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop