fbpx

Welcome to THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS

A professional, independent and national selection of the best Slovenian restaurants.

SISTEM GLASOVANJA

Izbor The Slovenia Restaurant Awards sestoji iz obsežnega 3-stopenjskega postopka, s katerim se določijo in izberejo najboljše restavracije v vseh štirih makro regijah Slovenije.

1. korak: strokovna komisija se redno sestaja skozi vse leto, da bi dokončno določila sodelujoče restavracije za naslednje leto. V letu 2019 je izbrala 201 restavracijo.

2. korak: celoten seznam restavracij (201) je v mesecu februarju predan v glasovanje članom Gastronomske akademije, ki izberejo 5–10 restavracij iz svoje domače regije in skupno 5–10 restavracij iz drugih regij.

3. korak: V mesecu marcu je glasovanje odprto za širšo javnost, ki izbere iz ožjih seznamov finalistov. Kratek seznam vsebuje maks. 20 restavracij na regijo. Vsak volivec odda 10 glasov v svoji regiji in 10 glasov drugih regijah.

4. korak: Glasovanje se izračuna na podlagi principa: Gastronomska akademija predstavlja 75 % vseh glasov, splošna javnost pa preostalih 25 % glasov.

5. korak: Vse glasove na koncu potrdi neodvisni partner Deloitte Slovenija in Deloitte Revizija. Tekom celotnega glasovanja imajo popoln dostop do samega postopka glasovanja in do podatkov ter hkrati izvajajo določene postopke za potrditev celovitosti in verodostojnosti glasovalnega postopka.

KRITERIJI IZBORA RESTAVRACIJ

Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij, za katere je mnenja, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na 4 regije po klasifikaciji STO: Ljubljana in osrednja, Mediteranska, Alpska in Panonska Slovenija. Vsak član strokovne komisije je moral vsaj enkrat v zadnjih dveh letih obiskati restavracijo, ki jo je predlagal na seznam. Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:

  • Restavracija mora obratovati najmanj eno leto
  • Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače)
  • Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja)

STROKOVNA KOMISIJA

The selection of restaurants is the result of the work of the best experts in the field of enogastronomy, ethnology and tourism in Slovenia. For this purpose, a so-called an expert committee consisting of dr. Janez Bogataj, asst. dr. Aleš Gačnik, M.Sc. Helena Cvikl and editor-in-chief of international publishing houses InYourPocket and The Slovenia, Yuri Barron. More about EXPERT Comeete ...

GASTRONOMSKA AKADEMIJA

Gastronomsko akademijo sestavljajo vrhunski slovenski kuharji, predstavniki vseh sodelujočih restavracij, povabljeni strokovnjaki s področja gastronomije in kulture hrane ter člani naslednjih partnerskih združenj: Slow Food Primorska, Slow Food Ljubljana, Slow Food Štajerska, Sommelier Master, Chaine des Rotisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Sommelier klub SloVino, Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Vinski konvent sv. Urbana Portorož in OZS sekcija za gostinstvo v turizmu.

DELOITTE SLOVENIJA - NEODVISNI RAZSODNIK

Podjetje Deloitte je bil ustanovljeno leta 1845 in je postalo eno najpomembnejših svetovnih služb za svetovanje. Kot del širokega portfelja Deloitte sodeluje s podjetji na vseh področjih licenčne maloprodajne industrije in ima veliko izkušenj z dokazili za storitve odločanja za številne mednarodno priznane nagrade. Ima posebno ekipo, ki je namenjena gostinskemu sektorju, ki je specializirana za obsežen nabor revizijskih in svetovalnih storitev, ki ga dopolnjujejo posebna poznavanja industrije in vzvod mreže strokovnega znanja v Veliki Britaniji, Evropi, ZDA in Aziji. Deloitte sodeluje s podjetji, ki zajemajo od start-upv do skupin s seznama FTSE – in ponosen je, da deluje kot neodvisni sodnik za izbor The Slovenia Restaurant Awards.