Jezero tedna: Bobovška jezera

0
2034

Jezera, ki učijo o popolni nepopolnosti.

Bobovška jezera so priljubljena izletniška točka z zanimivimi imeni: Čukova jama, Krokodilnica in Ledvička. Najbolj obiskana je Čukova jama s čudovitim lesenim pomolom, po katerem moraš stopati previdno, ker na njem manjka precej lesenih desk. V jezeru Čukova jama je dovoljen ribolov, primeren pa je tudi za kopanje in drsanje.

Poleg njega leži ribnik Krokodilnica ali Krokodilje jezero, v katerem sicer ne boste našli krokodilov. Najmanjši med njimi je Ledvička, ki je ime dobilo po svoji obliki.

Priljubljena jezera so naravna znamenitost

Priljubljena so za ribolov, poletno ohladitev in piknike, stalno ali začasno bivališče pa je tukaj našlo več kot 140 vrst ptic. Jezera so zaščitena zaradi svojih raznolikih posebnosti in razglašena za naravno znamenitost.

Imajo tudi velik kulturno-zgodovinski pomen

Sprva je bil tu le travnik s posameznimi drevesi, kasneje je bila tu opekarna. Ob kopanju gline so v petdesetih letih našli ostanke mamuta iz časa ledene dobe in ohranjene ostanke fosilne ribe klenič, ki naj bi bili stari okrog 180.000 let. Našli so tudi žarno grobišče iz obdobja Rimljanov.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Navdušil me je razpadajoč lesen pomol, po katerem moraš stopati previdno. Včasih je ob jezeru popolna ravno nepopolnost. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj