E-vinjeta za slovenske avtoceste – cene, veljavnost, nakup, vrste e-vinjet

0
246
Vinjetni sistem v Republiki Slovenija
Vinjetni sistem v Republiki Slovenija


Vse, kar morate vedeti o elektronski vinjeti za slovenske avtoceste. E-vinjeta je digitalna različica vinjete, ki je nadomestila papirnate nalepke in je vezana na individualno registracijsko številko vozila. Velja za vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kg.

E-vinjeta v Sloveniji

V Sloveniji je v veljavi e-vinjeta

Cestnino za uporabo avtocest in hitrih cest je mogoče plačati za štiri različna obdobja, v katerih lahko prosto uporabljate vse cestninske ceste. Po poteku veljavnosti e-vinjete je treba kupiti novo e-vinjeto za ustrezni razred cestnine, če želite še naprej voziti po avtocestah ali hitrih cestah.

Kaj je e-vinjeta?

E-vinjeta je sodoben način plačila cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kg. Osnovne značilnosti e-vinjete se ne razlikujejo veliko od klasične vinjete v obliki nalepke. To pomeni, da ob nakupu e-vinjete pridobite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za obdobje veljavnosti e-vinjete, pri čemer cestnine ne plačujete glede na prevoženo razdaljo.

Vozila brez veljavne e-vinjete ne smejo vstopiti na cestninski odsek.

Cene e-vinjet v Sloveniji

E-vinjeta je povezana z registrsko številko vozila. Pri nakupu e-vinjete je treba vnesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za ustrezen razred cestnine. Če se registrska številka v sistemu e-vinjete ne ujema s registrsko številko vozila, ki vozi po avtocesti ali hitri cesti, se šteje, da cestnine niso plačane. Stranka je odgovorna za vnos pravilne registrske številke in izbiro ustrezne tarifne razrede.

Vrste in cene e-vinjet

Letna e-vinjeta

Letna e-vinjeta velja od izbrane začetne veljavnosti s strani kupca do konca istega dneva naslednjega leta. Na primer: če kupite letno e-vinjeto in izberete 15. april 2023 kot začetni datum veljavnosti, lahko z e-vinjeto uporabljate avtoceste in hitre ceste do vključno 15. aprila 2024, torej do polnoči tistega dne. Edini izjemi pri letni e-vinjeti se pojavita v prestopnem letu, če kupec za začetni datum izbere 29. februar, ki ni vključen v koledar naslednjega leta – v takem primeru veljavnost letne e-vinjete poteče 28. februarja naslednjega leta.

Polletna e-vinjeta

Polletna e-vinjeta velja od izbranega datuma začetka veljavnosti s strani uporabnika do konca istega dneva po šestih mesecih ali do zadnjega dne tega meseca, če v šestem mesecu takšnega dne ni. Na primer: če izberete 15. april 2023 kot začetni datum veljavnosti polletne e-vinjete, lahko z e-vinjeto uporabljate avtoceste in hitre ceste do vključno 15. oktobra 2023, torej do polnoči tistega dne. In če izberete 31. maj 2023 kot začetni datum veljavnosti, polletna e-vinjeta poteče 30. novembra. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi tarifni razred, tj. za enotirna motorna vozila (motorji).

Mesečna e-vinjeta

Mesečna e-vinjeta velja od izbranega datuma začetka veljavnosti s strani uporabnika do konca istega dneva v naslednjem mesecu ali do zadnjega dne tega meseca, če takšnega dne ni. Na primer: če izberete 15. april 2023 kot začetni datum veljavnosti mesečne e-vinjete, lahko z e-vinjeto uporabljate avtoceste in hitre ceste do vključno 15. maja 2023, torej do polnoči tistega dne. In če izberete 31. maj 2023 kot začetni datum veljavnosti, mesečna e-vinjeta poteče 30. junija. Mesečne e-vinjete bodo na voljo za plačilo cestnine od 1. februarja 2022. Do takrat bo mogoče plačati cestnino za to obdobje z nakupom in pravilno namestitvijo običajne vinjete v obliki nalepke.

Tedenska e-vinjeta

Tedenska e-vinjeta velja za sedem zaporednih dni od datuma začetka veljavnosti, ki ga izbere kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete vedno šteje (kar pomeni, da je tedenska e-vinjeta veljavna na dan začetka veljavnosti in naslednjih šest dni). Na primer: če kupite tedensko e-vinjeto in izberete 15. april 2023 kot datum začetka veljavnosti, lahko z e-vinjeto uporabljate avtoceste in hitre ceste do polnoči 21. aprila 2023.