V ALEJI razstava nenavadnih umetnin Annarite Serre

0
377

Drsališče pa bo odprto vse do konca zimskih počitnic

V ALEJI bo vse do sobote, 14. januarja, na ogled razstava slik, ki so jo pripravili v sodelovanju z umetnico Annarito Serro, rojeno na Sardiniji. S svojo kolekcijo želi ozaveščati o onesnaženosti morja zaradi odpadkov, predvsem plastike. Tako iz odpadnih materialov ustvarja umetniška dela, ki izžarevajo realno situacijo življenja pod morjem, ki jo je poklical na pomoč. Prisluhnila mu je, zato pri svojem delu uporablja plastične dele in s soljo prepojene različne figurice, žlice za sladoled, dragoceno staro keramiko, na desetine kavbojk, avdio kaset, barvnih vatiranih palčk, pločevink sardin, perje in celo uporabljene dude ter umetne nohte, ki jih najde na plaži.

S projektom je začela pred dvajsetimi leti, ko je bilo za tovrstno onesnaženje le malokomu mar. »Ko sem videla plažo, posuto s plastiko, sem svojo energijo in umetniško izražanje posvetila okoljskemu ozaveščanju. Samo moč umetnosti mi lahko pomaga rešiti morje,« je pojasnila umetnica, katere slike so bile razstavljene v Italiji, Španiji in Franciji. Pogosto reproducira ikone pop kulture, kot so znani hollywoodski igralci, pri čemer sestavlja različne koščke in s tem ustvarja vtis, kot da bi šlo za prave poteze s čopičem.

V ALEJI so se odločili za pripravo razstave, saj so trajnostno naravnani ter nenehno spodbujajo vez med človekom in okoljem. Zavezani so k okolju prijaznemu delovanju, varčevanju z viri in aktivnemu zmanjševanju porabe energije. Prejeli so tudi certifikat za energetsko učinkovitost. ALEJA je edino nakupovalno središče v Sloveniji, ki ima zeleno oazo na strehi, veliko kar 6.200 m2. Ozelenjena streha ponuja ogromno prostora za različne aktivnosti. Na njej je postavljeno večnamensko igrišče, fitnes park, tekaška steza, otroško igrišče in ogromna zelena oaza za sproščanje, ki bo v prihodnosti imela tudi sončno elektrarno.

Vsi ljubitelji drsanja lahko nad mestom drsate na drsališču na ALEJI SKY, ki bo obratovalo vse do konca zimskih počitnic, do 12. februarja. ALEJA je edino nakupovalno središče z drsališčem na strehi, ki je veliko kar 1000 m2 in ima 140 m dolge ledene steze. Odprto je od ponedeljka do sobote od 10. do 21. ure in ob nedeljah ter praznikih od 11. do 21. ure. Vsak vikend se odvija tudi pester program. Za najmlajše se bo dogajalo ob sobotah od 17. ure, vsi ostali pa se boste lahko v disco ritme z DJ-jem zazibali v poznejši večerni uri. Ob nedeljah bo drsališče postalo učilnica na prostem, saj se boste lahko s Pino Umek in prijatelji učili drsati.

Nakupovalno središče ALEJA upravlja podjetje SES – Spar European Shopping Centers. ALEJA se nahaja na 32.000 m2 najemnih površin, v njej je 80 trgovin in lokalov. Najsodobnejše nakupovalno središče navdušuje s svojimi številnimi arhitekturnimi posebnostmi, ALEJO SKY z bogato kulinarično ponudbo ter ozelenjeno aktivno streho z večnamenskim športnim igriščem. Zagotovljenih je 200 parkirnih mest za kolesa, 13 polnilnic za električna vozila, kar je največji prostor v Sloveniji za polnjenje električnih vozil naenkrat, »car sharing«, postaja za izposojo koles BicikeLJ, avtobusno postajališče in kolesarski poligon. Lani je nakupovalno središče ALEJA, ki se je odprlo maja 2020, prejelo prestižno svetovno nagrado ˝Global RLI Award˝ v kategoriji ˝Mednarodna nakupovalna središča – novogradnje˝. Več informacij na www.aleja.si.

SES – Spar European Shopping Centers je razvijalec, graditelj in upravljalec nakupovalnih središč v šestih državah. Podjetje trenutno upravlja 30 nakupovalnih središč v centralni, južni in vzhodni Evropi ter nakupovalno ulico na Dunaju. V letu 2020 so bila nakupovalna središča v vseh državah vseskozi odprta, vendar pa je morala zaradi zaprtja države večina trgovin ostati zaprta več tednov oz. mesecev. Hitri komunikacijski kot tudi tehnično inovativni ukrepi SES-a v času pandemije COVID-19 so kljub temu omogočili varno nakupovanje in dobro obiskanost. V letu 2020 so najemniki v nakupovalnih središčih SES-a ustvarili 2,45 milijard evrov bruto prodaje. Podjetje SES je v Avstriji in Sloveniji vodilno na trgu v poslovnem segmentu velikih nakupovalnih središč. SES je del skupine SPAR Austria.