Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Myth, Rain Dogs, Aperture (baletni triptih)

Podrobnosti

Datum:
24 junija, 2023
Ura:
8:00 pop - 10:00 pop
Cena:
€16 – €28
Spletna stran:
https://www.cd-cc.si/kultura/gledalisce-in-ples/myth-rain-dogs-aperture

Other

City
Ljubljana
Organizer Email
[email protected]

Prizorišče

Cankarjev dom
Ljubljana,+ Google Map

V okviru 1. mednarodnega baletnega festivala Plesne noči, ki ga organizirata Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana, bo v soboto na ogled baletni triptih Myth, Rain Dogs, Aperture. Svojevrstno plesno izkušnjo si lahko na odru Gallusove dvorane obetamo z uprizoritvijo triptiha sodobnih baletov, ki se začenja z noviteto Myth v koreografiji mladega plesnega ustvarjalca Gaja Žmavca in se posveča raziskovanju ljudskih pripovedi, nekaterih mitov z evropskega severa, ter nadaljuje s stvaritvama dveh mednarodno priznanih in večkrat nagrajenih koreografov – Aperture Edwarda Cluga in Rain Dogs Johana Ingerja.
Vsak ustvarjalec preizprašuje določeno stanje človekovega bivanja. Kot je zapisal Clug, v svoji uprizoritvi Aperture raziskuje idejo prostorskega interjerja in posameznika, ujetega v njegov intimni prostor, ter našo povsem človeško željo biti z drugim in biti zaželen. Oder tako postane na neki način voajersko »kukalo«, skozi katerega se razgrne medsebojna privlačnost protagonistov, njihovo deljenje intime ter posledično načeto ali izginevajoče poželenje po drugem.
Drugačno, tako rekoč animalistično perspektivo bivanja z družbenega dna raziskuje švedski ustvarjalec Johan Inger v plesni uprizoritvi Rain Dogs, ki poteka ob glasbenem sopotništvu ameriškega skladatelja in tekstopisca Toma Waitsa. Medtem ko dežuje, pes s svojim zanesljivim čutom za voh samozavestno in z veliko radovednosti raziskuje meje svojega ozemlja, pri tem pa odkriva in zaznava, kdo ali kaj je »tam onkraj«. Toda pes nenadoma ne najde več svoje poti nazaj, saj je dež spral vonj vseh sledi. Ingerjeva poosebljena metafora psa je izhodišče za nadaljnjo raziskovanje medosebnih odnosov, identitete in spola, skratka sistemov in konstruktov, s katerimi se individualno soočamo in se jim nemalokrat tudi moramo upreti.
Generalna pokroviteljica festivala: Krka, tovarna zdravil d.d., Novo mesto
Spletna medijska pokroviteljica: Parada plesa
Ustanovitelj in sofinancer Cankarjevega doma in SNG Opera in balet Ljubljana: Ministrstvo za kulturo

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop