Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Jesenske serenade – Pesem ptice

Podrobnosti

Datum:
6 septembra, 2023
Ura:
7:30 pop - 8:30 pop
Cena:
Zastonj
Kategorije Dogodek:
, ,
Spletna stran:
https://www.gml-drustvo.si/koncerti/pesem-ptice

Organizator

Glasbena mladina ljubljanska
Telefon:
01/426-84-71, 041/730-430
E-naslov:
gml.drustvo@siol.net
Poglej Organizator spletno stran

Other

City
Medvode
Organizer Email
[email protected]
Organizer Company
Glasbena mladina ljubljanska

Prizorišče

Knjižnica Medvode
Cesta Komandanta Staneta 10
Medvode,1215Slovenia
+ Google Map
Telefon:
01/426-84-71, 041/730-430
Poglej Prizorišče spletno stran

Metka Črnugelj, flavta
Maja Kralj, kitara

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.
Besedila je izbral Dejan Pevčević.

Spored:

Georg Friedrich Händel (1685–1759):
Sonata št. 2 v g-molu, HWV 360
Larghetto
Andante
Adagio
Presto

William Stanley Merwin, prevedel Miha Avanzo:
Beli Zapis

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791):
Fantazija v d-molu, KV 397

Kahlil Gibran, prevedel Žiga Valetič:
Travna bilka je rekla

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895–1968):
Sonatina, op. 205
Allegretto grazioso
Tempo di Siciliana
Allegretto con spirito – Scherzo – Rondo

Varlam Šaramov, prevedla Tone Pavček in Drago Bajt:
Ves čas in stalno mislim samo na to …

Mihail Ivanovič Glinka (1804–1857):
Nokturno v f-molu, »La séparation«

Niko Grafenauer:
Svoboda

Astor Piazzolla (1921–1992):
Histoire du tango (Zgodovina tanga)
I. Bordel 1900
II. Café 1930

Metka Črnugelj (2003) se je rodila v glasbeni družini v Postojni. S sedmimi leti je pričela obiskovati pouk flavte pri profesorici Suzani Furlan Mitev v Glasbeni šoli Postojna in pri njej zaključila sedem razredov. Leta 2018 je šolanje nadaljevala na Umetniški gimnaziji Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v razredu priznane profesorice Nataše Paklar. V tem času je Metka osvojila večino svojih najvišjih lovorik in se razvila v mlado obetavno umetnico. Od oktobra 2022 se izobražuje na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu pri profesorici Andrei Lieberknecht, predavateljici z mednarodno veljavo. Redno se udeležuje poletnih šol in seminarjev pri profesorjih, kot so: Felix Renggli, Andrea Lieberknecht, Gergely Ittzes, Matthieu Gauci-Ancelin, Martin Belič, Birgit Böhm, Karolina Šantl Zupan in Eva-Nina Kozmus. Že od svojega devetega leta se uspešno udeležuje tekmovanj v Sloveniji in tujini. Med svoje največje dosežke šteje zmago na mednarodnem tekmovanju EMONA leta 2018, osvojitev najvišjega števila točk na tekmovanjih Davorin Jenko (2020), Melos, PaMus Flow, IMKA in Moskva, vse v letu 2021, ter še posebej prvo mesto na 5. mednarodnem tekmovanju Theobald Böhm (2022), kjer se je na troetapnem tekmovanju pomerila v svetovni konkurenci med 81 tekmovalci kategorije do 32 let. Marca 2022 je v kvartetu flavt nastopila na koncertu Dobimo se, kot solistka pa se je pozimi 2023 predstavila na koncertnih ciklih Glasbene mladine ljubljanske ter Festivala Ljubljana. Kot komorna glasbenica je koncertirala v Sloveniji in Avstriji v duu s svojim očetom. Trenutno nadaljuje s projekti v orkestrih in Triu flavt Tubi v Nemčji, za kar prejema podporo münchenskega sklada Yehudi Menuhin Live Music Now München. Pri študiju jo podpira tudi Rotary klub Postojna – Cerknica. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana ji je za izjemne dosežke v letu 2021 podelil Škerjančevo nagrado.

Maja Kralj (1999) je svojo glasbeno pot začela pri sedmih letih v Glasbeni šoli Sežana. Osem let je pouk kitare obiskovala pri profesorici Nataši Črnugelj. Leta 2014 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Antona Črnuglja, v letu 2019 pa je začela študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom profesorja Andreja Grafenauerja leta 2021 tudi diplomirala. Med izobraževanjem je redno nastopala in se udeleževala tekmovanj tako doma kot tudi v tujini. Med največje rezultate sodijo: zlato priznanje na festivalu Dnevi kitare Krško 2016, druga nagrada na 2. Zagreb guitar festival (2016), prva nagrada na 3. Zagreb guitar festival (2017), druga nagrada ter zlato priznanje na državnem temovanju TEMSIG 2017 – v kitarskem duu s Tinetom Črnugljem, prva nagrada na tekmovanju Young Talent Competition, na švedskem kitarskem festivalu Uppsala XVI. International Guitar Festival 2019 ter prva nagrada in zlato priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG 2020 – v kitarskem duu z Jako Škobernetom. Redno se udeležuje tudi mednarodnih festivalov, kjer svoje znanje izpopolnjuje pri priznanih profesorjih, kot so: Rafael Aguirre, Paolo Pegoraro, Ištvan Römer, Judicaël Perroy, Łukasz Kuropaczewski, Sanel Redžić, Xhevdet Sahatxhija, Mak Grgić, Johann Palier, Xuefei Yang, Andrea de Vitis, Costas Cotsiolis, Aniello Desiderio, Laura Young, Margarita Escarpa, Alvaro Pierri, Brian Head, Gabriel Bianco, Stephanie Jones, Anders Miolin in drugi. V sezoni 2020/21 jo je doletela čast, da je bila del evropskega programa EuroStrings – European Guitar Festival Collaborative. Kot ena izmed sedemnajstih izbranih zmagovalcev prestižnih evropskih tekmovanj je gostovala na različnih kitarskih festivalih po Evropi. Koncertirala, se izobraževala in poučevala je na festivalih: Guimarães International Guitar Festival (Portugalska), Sarajevo International Guitar Festival (Bosna in Hercegovina), Szeged International Guitar Festival (Madžarska), Twents Gitaarfestival 2020 (Nizozemska), Plovdiv GuitArt Festival (Bolgarija) in Uppsala XVII. International Guitar Festival 2021 (Švedska). V letu 2021 je opravila sprejemni izpit na Haute école de musique Genève, kjer trenutno zaključuje svoj magistrski študij v razredu priznanega profesorja Judicaëla Perroya.

Dejan Pevčević o sebi pravi: »Sem otrok Jugoslavije, rojen v zasneženi Ljubljani in od takrat živim pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Nekega dne sem iz radovednosti pogledal v gledališče in se zaljubil v odrske deske. Ta ljubezen me je peljala po akedemijskem dvorcu od zvedavega študenta preko diplomanta do magistra umetnosti. Med študijem in po njem sem se profesionalno igral tako v institucionalnih igralnicah (MGL, SMG, SLGC, RTV SLO, APT, MGP, Mini teater, CD …) kot tudi izven njih (ŠKUC teater, GML, Flota, KUD France Prešeren, Glesbena matica itn.). Poklicno sem deloval doma in v tujini. Najbolj zanimive igre, med tistimi, ki vam jih lahko zaupam, so bile: zvedavost v monodrami Otročarije, varanje v gledališki predstavi Igra s pari, ples v Bari-ju, zavajanje v TV-nanizanki Daleč je smrt, lebdenje v breztežnosti s predstavo GØ, poetika Jesenskih serenad, ljubljenje v filmu Deževanje, vojskovanje za Osvoboditev Primorske, potem je tu še radijska igra Sveta Barbara, režija gibljivih slik, npr. film Adrenalinc ter ostale stvaritve (99). Višek časa in energije vlagam v vse, kar miga in giba, npr.: surfanje, prijateljevanje, vandranje po svetu, potapljanje v knjigo ali morje, hribolazenje, plesno migotalkanje …«

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop