Michelinove zvezdice Slovenija 2024 – Rezultati in nagrajene restavracije

0
865

Slovenija ima nove Michelinove zvezdice! Kulinarični vodnik Michelin je razkril Michelinove zvezdice za leto 2024, podeljene so bile 18. 6. 2024 in Slovenija je tako zasvetila z novimi zvezdicami! Letos je Michelinovo zvezdico prvič prejela tudi Restavracija Pavus, kjer ustvarja Marko Pavčnik.

Hiša Franko s chefinjo Ano Roš pa je tudi letos uspela ohraniti svoje tri Michelinove zvezdice, ki jih je prejela že lani. Tako Slovenija v letu 2024 premore eno restavracijo s tremi zvezdicami, eno z dvema (Restavracija Milka) in osem z eno zvezdico. Restavracije z eno zvezdico so COB, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Gostišče Grič, Hiša Denk, Restavracija Strelec, Hiša Linhart in Restavracija Pavus.

Prisotnost ‘rdeče biblije’ v Sloveniji je v zadnjih letih pomembno prispevala ne le k povečanemu obisku in dvigu kakovosti ponudbe izbranih slovenskih restavracij, ampak tudi k širšemu razvoju slovenske kulinarike in h krepitvi destinacij. Vodnik odpira tudi nove priložnosti za lokalne skupnosti.

Hiša Franko ohranja svoje prestižne tri zvezdice.
Restavracija Milka je prejela dve zvezdici.
Osem drugih restavracij je prejelo po eno zvezdico: Grič, Dam, Strelec, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, COB, Hiša Linhart, Pavus.

Letos je v Michelinovem vodniku izpostavljenih 63 slovenskih restavracij, kar je štiri več kot lani. Slovenska kulinarična odličnost še naprej narašča.

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnika MICHELIN, komentira: “Inšpektorji vodnika MICHELIN imajo vsako leto privilegij, da opazujejo vztrajni napredek slovenske kulinarične scene. Vodijo jih lastniki restavracij, ki želijo promovirati svoje območje in kulinarično identiteto na najvišji ravni ter blesti tudi s svojo zavezanostjo k vse zahtevnejši ponudbi. Danes, 18. junija, na mednarodni dan trajnostne gastronomije, predstavljamo naš slovenski izbor, ki vključuje eno novo MICHELINOVO zeleno zvezdico, ponazarja vse večjo skrb lokalnih strokovnjakov, da si predstavljajo obrise “bolj krepostne in trajnostne gastronomije”.

Michelinov vodnik že desetletja postavlja standarde v svetu kulinarike. Njegova prisotnost v Sloveniji potrjuje kakovost in raznolikost naše gastronomske ponudbe. Kuharski mojstri iz cele države imajo priložnost, da svoje spretnosti in kreativnost prek neodvisnih inšpektorjev predstavijo na globalni ravni, kar spodbuja inovacije in dviguje raven kulinarične scene. S tem se Slovenija uvršča med zaželene kulinarične destinacije, kar privablja gurmane z vsega sveta.

Restavracija Pavus je prejela eno MICHELINOVO zvezdico

Restavracija Pavus, ki so jo inšpektorji pred časom priporočili zaradi izjemne kuhinje, je letos prejela svojo prvo MICHELINOVO zvezdico, kar odraža znatno izboljšanje njene kulinarične ponudbe. Ta lokal, ki se nahaja v nekdanji graščini iz 13. stoletja v Laškem, vodi nadarjeni Marko Pavčnik. Ponuja edinstveno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in poudarja najboljše lokalne pridelke. Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, je postrv z bezgovo omako, obogatena z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami, kar je še posebej značilno za šefovo kulinariko. Odlična vinska karta vključuje vrhunska vina iz celotne države, z močnim poudarkom na belih vinih regije.

Pavus je osma restavracija, ki je leta 2024 prejela MICHELINOVO zvezdico; vseh sedem restavracij z eno zvezdico iz leta 2023 je to priznanje obdržalo tudi letos. V kategorijah z dvema in tremi zvezdicami so Michelinovi inšpektorji ponovno prepoznali odličnost Hiše Franko in Milke. Njuna konsistentnost in visoka raven prefinjenosti sta izjemni, kar se kaže v tem, da sta ohranili svojo najvišjo raven odličnosti.

Slovenija se lahko v vseh kategorijah skupaj pohvali z desetimi restavracijami, ki nosijo MICHELINOVE zvezdice, kar potrjuje njen status pomembne evropske gastronomske destinacije.

Z MICHELINOVO zeleno zvezdico nagrajena izjemna trajnostna predanost ene nove restavracije

Michelinovo zeleno zvezdico v izboru vodnika MICHELIN podeljujejo obratom, ki izstopajo po izjemnem pristopu k trajnostni gastronomiji. V letošnjem izboru je osem slovenskih restavracij prejelo to prestižno priznanje za svojo zgledno kombinacijo kulinarične odličnosti in ekološke odgovornosti, kar je navdih tako za gurmane kot za celotno industrijo.

Med temi osmimi prejemniki Michelinove zelene zvezdice za leto 2024 je novinec restavracija Galerija Okusov v Petrovčah. Inšpektorji so posebej izpostavili restavracijo zaradi njene zavezanosti k sodelovanju skoraj izključno z obrtniki, ki delujejo v radiju 50 km, uporabe sestavin, pridelanih na lastnem posestvu, in politike brez plastike.

Michelinova zelena zvezdica (Michelin Green Star) je nagrada, ki jo podeljuje Michelinov vodnik restavracijam, ki se izjemno trudijo na področju trajnostnosti. Ta zvezdica priznava restavracije, ki izvajajo trajnostne prakse, zmanjšujejo odpadke, skrbijo za okolje in uporabljajo lokalne ter sezonske sestavine. Gre za dodatek k tradicionalnim Michelinovim zvezdicam, ki ocenjujejo kulinarično odličnost, in poudarja pomen trajnostnega poslovanja v gastronomiji.

5 novih restavracij, prejemnikov Bib Gourmand

V Michelinovem vodniku izbor restavracij za priznanje Bib Gourmand poudarja lokacije, ki ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo, s popolnim obrokom v dostopnem cenovnem razredu. Te restavracije, znane tudi kot “najboljši nasveti” inšpektorjev Michelinovega vodnika, so zelo priljubljene med gurmani in popotniki, ki iščejo ugodne možnosti brez kompromisov pri kakovosti hrane in ponudbi.

V letošnjem izboru se je pet novih lokalov izven prestolnice pridružilo kategoriji Bib Gourmand: Gostilna v vinoteki Faladur v Vipavi, Kodila v Murski Soboti, Restavracija Majerca v Stari Fužini, Triangel v Gozd Martuljku in LALU bistro v Celju. Skupaj s petimi restavracijami, ki so ohranile to priznanje tudi v letu 2024, se je število obratov v tej kategoriji povečalo na deset.

Bib Gourmand je oznaka, ki jo podeljuje Michelinov vodnik restavracijam, ki ponujajo dobro hrano po dostopni ceni. Gre za priznanje restavracijam, kjer lahko gostje uživajo v kakovostni kulinariki po razmeroma ugodnih cenah. Michelinova Bib Gourmand zvezdica je torej alternativa Michelinovim zvezdicam, ki se osredotočajo na višji cenovni razred in izjemne kulinarične dosežke. Restavracije, nagrajene s Bib Gourmand, so priznane zaradi svoje dobre vrednosti za denar ter okusnih in kakovostnih jedi, ki jih ponujajo.

Od Michelinovih restavracij prek Gault&Millau do Gostilne Slovenije

Strategija slovenskega turizma 2022-2028 opredeljuje gastronomijo kot enega od ključnih povezovalnih produktov slovenskega turizma. Vizija Slovenije kot gastronomske destinacije je postati prepoznavna destinacija z visokokakovostno, inovativno, prepoznavno gastronomijo ter avtentično kulinarično ponudbo hrane in vina, ki jo ustvarjajo izjemni posamezniki in številni butični ponudniki kakovostne hrane, ki svojo ponudbo gradijo na lokalni pridelavi živil in ustvarjalnih jedeh, ki so odraz naravnih bogastev, znanja in srčnosti v pripravi.

Ključno k tem ciljem prispevajo restavracije, uvrščene v Michelinov vodnik. Restavracije, uvrščene v prepoznavni rdeči vodink, tudi tiste s tako zaželenimi zvezdicami, so razpršene po celotni Sloveniji. Njihova povečana priljubljenost spodbuja obisk tudi manj obiskanih turističnih regij ter vabi obiskovalce – zahtevnejše goste z višjo kupno močjo – vse leto. Prav tako Michelin z zelenimi zvezdicami prepoznava, nagrajuje ter spodbuja nadaljnji razvoj trajnosti v slovenski gastronomiji, kar je v sozvočju z vizijo zelene butičnosti slovenskega turizma.

V Sloveniji želimo na eni strani razvijati ponudbo za zahtevnega gosta, ki bo za svoja gastronomska doživetja pripravljen plačati več, na drugi strani pa uspešno krepiti najbolj dinamičen in za višanje dodane vrednosti slovenskega turizma pomemben kakovosten srednji del piramide gostinske ponudbe.

V tej luči velja omeniti kulinarični vodnik Gault&Millau, ki je v Sloveniji prisoten od leta 2018   in ki prav tako vsako leto izbere najboljše v Sloveniji. V 2024 smo dobili že šesto izdajo tega vodnika. Izbor Gault&MIllau predstavlja širšo kulinarično ponudbo; poleg nabora restavracij tudi izbrane vinarje, priljubljena zbirališča, turistične kmetije in izjemne posameznike v svetu gastronomije.

Strateški okvir razvoja celovite gastronomske ponudbe dopolnjuje tudi projekt Gostilna Slovenije, ki ga  pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) vodi Sekcija za gostinstvo in turizem. Gostilne v Sloveniji so ena od temeljih sestavin naše dediščinske in sodobne kulinarične razpoznavnosti. V sodelovanju s STO je OZS nadgradila model upravljanja znamke Gostilna Slovenija in kot pogoj za pridobitev znaka uvedla dodatna merila doseganja kakovosti in trajnostnega ravnanja.

Slovenija izpostavlja  gastronomski turizem kot enega najbolj dinamičnih in kreativnih segmentov panoge in se na evropskem in globalnem trgu pozicionirati kot trajnostna gastronomska destinacija, kjer gredo trajnostna pridelava, odlična gastronomija, izjemna narava, bogata kultura in edinstvena doživetja z roko v roki.

Gastronomija kot pomemben motiv obiska destinacije

Analiza glavnih motivov obiska destinacije Slovenije, ki jo spremljamo preko rezultatov Ankete o tujih turistih (2021/2022) je pokazala, da raznolika gastronomska ponudba predstavlja pomemben motiv obiska destinacije (66 % navedb kot zelo pomemben oz. pomemben motiv, kar jo uvršča med najpomembnejše motive obiska destinacije). Nadalje je anketa pokazala, da so vtisi o gastronomski ponudbi Slovenije zelo dobri (delež navedb: zelo dobro 42 %, dobro 35 %), tako je ocenjena tudi njihova kakovost (delež navedb: zelo dobro 47 %, dobro 33 %) ter pozitivno vplivajo na splošni vtis o destinaciji. V strukturi izdatkov v povprečju 17 % dnevnih izdatkov turisti namenijo za prehrano. 

Zapisano predstavlja pomemben premik v kakovosti in prepoznavnosti Slovenije kot gastronomske destinacije. Novembra 2018 so avtorji Akcijskega načrta razvoja in trženja gastronomskega turizma 2019-2023 navedli, da obiskovalci Slovenije kot enega glavnih motivov za obisk še ne izpostavljajo gastronomskih doživetij ter da v lokalih v povprečju porabijo le 15,5 % dnevnega proračuna.  

Za želen premik in dosego ciljne pozicije Slovenije kot prepoznavne destinacije z visokokakovostno gastronomsko ponudbo so bili opredeljeni cilji večje prepoznavnosti, ki jo je Slovenija dosegla z uvedbo vodnika Michelin, krepitvijo sodelovanja z vodnikom Gault & Millau Slovenija ter stalnim uvrščanjem slovenskih restavracij na lestvico The World’50 Best, trajnostnega razvoja ter višje dodane vrednosti in večje porabe turistov.

Ana Roš je prejela kar tri prestižne Michelinove zvzedice v letu 2023.

Priložnost za destinacije in lokalne skupnosti

Uvrstitev restavracij v Michelinov vodnik prinaša  dodatno prepoznavnost ne le posamičnim restavracijam, temveč celotni Sloveniji, ki s tem krepi svojo pozicijo na gastronomskem zemljevidu sveta. Destinacije, uvrščene v Michelinov vodnik, so priljubljene točke  gastronomskih popotnikov, kar prispeva k nadaljnjemu razvoju lokalne turistične ponudbe, infrastrukture in gospodarstva.

Večja prepoznavnost in dvig kakovosti slovenske kulinarične ponudbe generirata povečan obisk restavracij in večje povpraševanje po visokokakovostni storitvi kar dviguje privlačnost panoge. Kuharski mojstri, natakarji, sommelierji in drugi gostinski delavci lahko tako dobijo nove priložnost za osebno in profesionalno rast.

Slovenski chefi in chefinje večinoma stavijo na lokalne in sezonske sestavine, zato povečan obisk restavracij spodbuja lokalno pridelavo, kar podpira domače kmetovalce in pridelovalce. Nadalje turistični promet krepi širše lokalno gospodarstvo in ustvarja nova delovna mesta.

Gastronomija kot eden ključnih povezovalnih produktov slovenskega turizma

Michelin vstopa izključno na destinacije s prepoznavnim kulinaričnim potencialom. Partnerska sodelovanja sklepa z institucijami na nacionalnem nivoju (ministrstva, nacionalne turistične organizacije, idr.) Stroške sodelovanja z Michelinovim vodnikom krije Slovenska turistična organizacija (STO), ki je Michelinov partner za Slovenijo.

V letih 2024 in 2025 partnerski dogovor obsega različne marketinške aktivnosti, kreiranje uredniških vsebin, objave vsebin na Michelinovih digitalnih platformah in družbenih omrežjih, aktivnosti odnosov z javnostmi ter licenčnino za uporabo vsebin v komunikacijskih kanalih STO. Prav tako dogovor obsega 5000 kopij tiskanega Michelinovega vodnika, označevalne table in jakne, ki jih prejmejo nagrajeni chefi, ter pripravo dodatnih marketinških video vsebin in člankov.

Partnerstvo STO pri projektu v ničemer ne vpliva na neodvisnost vodnika. STO nima vpliva na vsebino in uredniški izbor Michelina.

Slovenija sicer prerašča status novinke v Michelinovi družini in postaja uveljavljena Michelinova destinacija. Na podlagi izkušenj drugih destinacij pa gre pričakovati, da se bo število restavracij z zvezdicami tekom let spreminjalo.