<< VSI DOGODKI

Velikonočna delavnica izdelovanja pirhov

Kraj in datum

4 aprila 2023 - 4 aprila 2023
16:30 - 20:00

Organizator

Spletna stran
Povezava


Delavnice se lahko udeležijo vsi, ki jih zanima tehnika krašenja pirhov batik.

Tehnika batik je značilna prekmurska tehnika okraševanja velikonočnih jajc. Čeprav jo poznamo od 19. stoletja, se je sčasoma opuščala in skoraj povsem izginila, v zadnjih letih pa se stari načini izdelovanja pirhov spet obujajo in postajajo zelo priljubljeni.
Za delo se uporablja posebna pisalka s kovinskim lijakom, ki se napolni s čebeljim voskom. S pomočjo vročega voska, ki ga segrejemo nad plamenom sveče, se na jajce nariše vzorec. Jajce se nato obarva v hladni barvi, pri čemer povoščen vzorec ostane bel. Ob dodajanju vzorčkov se lahko postopek večkrat ponovi, tako dobimo večbarvni batik.

Delavnice se lahko udeležijo tudi otroci starejši od 8 let, vendar do 10. leta starosti samo v spremstvu odrasle osebe, ki se udeležuje tečaja.

Prvi del delavnic zajema krajši teoretični del. Predstavljene bodo vse tradicionalne tehnike izdelovanja prekmurskih pirhov ali remenk. Na delavnici vas bo Eva Tivadar seznanila z osnovami izdelovanja remenk v tehniki batik, spoznali boste potrebne pripomočke ter postopek izdelave. Vsak udeleženec bo izdelal vsaj eno remenko od začetne do končne faze. Tako bo spoznal vsak korak posebej; svoj izdelek bo lahko odnesel domov.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop