<< VSI DOGODKI

Mladi mladim

Kraj in datum

13 aprila 2023 - 13 aprila 2023
19:30 - 21:00

Organizator

Spletna stran
Povezava


Nuša Planinc, violončelo
Domagoj Gušćić, klavir*
Manca Rupnik, violina
Urša Lojen, klavir
Spored:
Leoš Janáček (1854–1928): Pohádka
Marijan Lipovšek (1910–1995): Balada za violončelo in klavir
Bohuslav Martinů (1890–1959): Variacije na Rossinijevo temo
*
Matija Krečič (1988):Imaginary Landscape of Mushrooms 
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Violinska sonata št. 5 v F-duru, op. 24, “Pomladna”
Violončelistka Nuša Planinc je pričela igrati violončelo pri sedmih letih v Glasbeni šoli Krško pod mentorstvom prof. Maje Virant. Šolanje je nadaljevala  na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, sedaj pa se izobražuje na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu prof. Karmen Pečar. Udeležila se je mnogih prestižnih mednarodnih tekmovanj, kot so Anna Kull, David Popper, Petar Konjović in Antonio Janigro, ter tudi državnih tekmovanj Temsig, kjer je posegala po visokih nagradah. Zadnji večji dosežek pa je naziv laureatka tekmovanja Petar Konjović 2022. Izobraževanje je izpopolnjevala pri vrhunskih violončelistih, kot so: Thomas Carroll, Jullian Steckel, Thomas Platzgummer, Enrico Dindo, David Grigorian, Giovanni Gnocchi, Marco Testori, Igor Mitrovič, Sebastian Bertoncelj in Dragan Đorđević. Redno nastopa v različnih komornih zasedbah in tudi solo, poučuje mlajše generacije violončelistov in je redna substitutka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.
Pianist Domagoj Gušćić je diplomiral na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu Đura Tikvice. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal v številnih evropskih državah, Rusiji in ZDA. Sodeluje s številnimi uglednimi hrvaškimi in tujimi umetniki. Kot solist je nastopil z Zagrebško filharmonijo, s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, z Zagrebškim mladinskim komornim orkestrom in s Komornim orkestrom Glasbene šole Pavla Markovca. Od leta 2014 deluje kot orkestralni pianist s Simfoničnim orkestrom Hrvaške radiotelevizije, od novembra 2016 sodeluje z Zagrebško filharmonijo, od aprila 2017 pa z Varaždinskim komornim orkestrom. Sodeluje tudi s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble) in ansamblom OKTOS. Sodeloval je na številnih klavirskih in komornih festivalih, delal pa je tudi kot uradni klavirski korepetitor na mednarodnih tekmovanjih Antonio Janigro, Antonio Janigro za mlade violončeliste, Papandopulo, Poreč Fest in Bistrički zvukolik na Hrvaškem ter na mednarodnem tekmovanju SVIREL v Sloveniji. Od leta 2008 je član Hrvaškega društva glasbenih umetnikov, od leta 2012 pa je stalno zaposlen na Akademiji za glasbo kot umetniški sodelavec.
*
Manca Rupnik je začela igrati violino pri osmih letih v razredu prof. Đorđeta Beraka na Glasbeni šoli Vrhnika. Glasbeno pot je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Vasilija Meljnikova, nato pa se je vpisala na Univerzo Mozarteum, kjer je prvi letnik končala pri prof. Igorju Ozimu. Trenutno zaključuje magistrski študij pri prof. Rainerju Schmidtu, pri katerem je uspešno končala tudi dodiplomski študij. Svoje znanje je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri Igorju Ozimu, Wonji Kim, Clivu Brownu, Maximu Vengerovu, Enricu Bronziju. Že 12 let s svojima bratoma Anžetom (klavir) in Nejcem (violončelo) igra v Klavirskem triu Rupnik. Trenutno igra v simfoničnem orkestru Mozarteumorchester Salzburg. 
Urša Lojen je pričela igrati klavir v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, v podružnici Bistrica ob Sotli, šolanje je nadeljevala na umetniškem programu na I. gimnaziji v Celju. Leta 2016 je pričela  študirati klavir na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Zoltanu Petru, pri kateremu je februarja 2022 tudi magistrirala. Znanje je izpopolnjevala pri pianistih in klavirskih pedagogih, kot so: Konstantin Bogino, Simon Trpčeski, Ruben Dalibaltayan, Hinko Haas, Tatjana Ognjanovič in drugi. Poleg klavirja se ukvarja tudi s petjem. Maja 2021 je zaključila vzporedno glasbeno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, študirala je tudi na Univerzi za upodabljajočo umetnost in glasbo v Gradcu. Trenutno je zaposlena kot profesorica klavirja in korepetitorka na Glasbeni šoli Kranj.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop