<< VSI DOGODKI

Koncert Izštekanih 30

Kraj in datum

8 junija 2023 - 8 junija 2023
21:00 - 21:00

Organizator

Spletna stran
Povezava


Legendarna glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 letos praznuje trideset let! Vrhunec praznovanja bo 8. junija 2023 ob 21.00 s koncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah. Oder bo ob spremljavi izvrstnega benda zavzelo petnajst eminentnih glasbenih izvajalcev, ki so tako ali drugače zaznamovali Izštekane. Koncert bo Val 202 neposredno prenašal prek radijskih valov in v spletnem videoprenosu.
Petnajst izvajalcev, trideset skladb

Kot vedno, kadar se Izštekani odpravijo iz varnega zavetja radijskega studia pred občinstvo, se bodo poigravali s številkami. K praznovanju so povabili petnajst vokalnih solistov, duetov ali predstavnikov vidnih glasbenih zasedb. Med njimi so taki, ki so se prvič izštekali že pred tremi desetletji, pa tisti, brez katerih si takega praznovanja ni moč zamisliti, in tudi taki, ki v Izštekanih sploh še niso nastopili:

SILENCE

VLADO KRESLIN

URŠA MIHEVC (Fed Horses)

GREGOR STRASBERGAR (MRFY)

HAMO

BORIS KOKALJ (Kokosy)

JURE LESAR

KLEMEN KLEMEN

JARDIER

VAZZ

TOMI M (Siddharta)

SEVERA in GAL GJURIN

SLON in SADEŽ

SAŠA VIPOTNIK (AKA Neomi)

BORUT MAROLT (Niet)

Vsak bo izvedel dve skladbi. Formula je torej jasna: 15 x 2 = 30. Kako narediti izračun in koliko je še neznank, pa ostaja dobro varovana skrivnost. Rezultat bo vsekakor nadvse izštekan!

Več kot petnajstčlanska glasbena zasedba Smrdel Brothers Collective se bo zbrala posebej za to priložnost. Peljala nas bo od pretanjenih, minimalističnih izštekanih trenutkov do veličastnih eksplozij, manjkala ne bodo tudi godala, trobila, pihala. Zasedbo vodi basist Peter Smrdel, za zahtevnejše aranžmaje pa bo poskrbel skladatelj Leon Firšt.

Prva oddaja na Radiu Študent, v gosteh Sokoli

Februarja 1993 je voditelj Jure Longyka v studio Radia Študent ob izidu nove plošče povabil Sokole Petra Lovšina. S seboj so prinesli akustične kitare in odigrali nekaj pesmi. Recept se je ponujal sam od sebe: vodena oddaja z glasbenimi gosti, ki muziko izvajajo v živo, ob njej pa se pogovarjajo, prerekajo, kramljajo in se imajo fajn. Repertoar posebej za oddajo obogatijo, predrugačijo, izštekajo. Spremenijo zvok, aranžmaje, povabijo gostujoče glasbenike, obudijo stare skladbe, predstavijo čisto nove ali predelajo pesmi drugih. Brez žanrskih in drugih omejitev.

Selitev na Val 202 z nastopom Magnifica

Januarja 1998 so Izštekane prvič izvedli na Valu 202, gost prelomne oddaje je bil Magnifico. Do danes so jih izpeljali prek 300, več kot 30 nastopov pa je izšlo tudi v obliki albuma. Z leti so Izštekani postali pomemben sopotnik slovenskega popularnoglasbenega prizorišča. Danes so referenčni, nastop izvajalci navajajo v svojih življenjepisih. Za mnoge je bil prelomen, njihovo delovanje in njihova glasba sta z njim dobila nov, nesluten zagon.

Pred občinstvom vselej razprodani

Nov zagon so ob dvajsetletnici leta 2013 dobili tudi Izštekani. Prvič so izvedli decembrski koncert pred občinstvom, ki je postal tradicionalen in je vselej razprodan. Na njem se izšteka več deset glasbenikov, ki gredo še korak dlje, ponudijo nove presežke. Letošnjih Izštekanih 30 bo nov mejnik na tej poti.

“Seveda so Izštekani narejeni za občinstvo in ta odziv pomeni veliko. Največ pa pomeni odziv glasbenikov na povabilo. Ta je dokaz, kakšno delo, kakšen kapital smo skupaj z njimi z leti prigarali. Nastopiti v Izštekanih nekaj pomeni. Vsi se na oddajo pripravijo več kot resno in v njej dejansko presegajo sami sebe. Biti zraven pri nastajanju mejnikov v slovenski popularni glasbi, na neki način temu botrovati je velik privilegij. In ena najlepših stvari, ki so se mi zgodile v življenju,” pripoveduje Jure Longyka.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop