POSTAVIMO SLOVENIJO NA KULINARIČNI ZEMLJEVID SVETA!

Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu.

 

Turisti (tako tuji kot tudi domači) želijo lepote naše dežele na sončni strani Alp doživljati z vsemi svojimi čutili. Jih videti, vonjati in okušati. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.

Ne čakajmo in upajmo, da nas ocenijo in prepoznajo tuji ocenjevalci, ampak si kakovost priznajmo sami. Izberimo najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika in s ponosom ponudimo svetu: to je najboljše v Sloveniji. Okusite jo!

NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE V SLOVENIJI

Narediti strokoven, neodvisen in vseslovenski izbor najboljših slovenskih restavracij je projekt, ki je zorel kar nekaj časa.

 

Vedno večja povpraševanja turistov po kulinaričnem pregledu slovenskih restavracij v tujem jeziku in ugotovitev, da takega pregleda nimamo niti v slovenščini, pa so vodila do odločitve, da je to potrebno narediti čimhitreje.

K sodelovanju smo povabili nekaj slovenskih strokovnjakov s področja enogastronomije, etnologije in turizma in zgodaj jeseni pričeli s projektom.

KOMU JE IZBOR NAJBOLJŠIH SLOVENSKIH RESTAVRACIJ NAMENJEN?

 

V prvi vrsti turistom – domačim in tujim. Vsako leto jih v Slovenijo prihaja več (v letu 2015 3,9 milijona, od tega 2,7 milijona tujih).

Zbirka izbranih, najboljših restavracij v Sloveniji jim bo v pomoč, ko se bodo odločali, kam se bodo odpravili po kulinarične vtise.
Izbor najboljših restavracij v Sloveniji je namenjen seveda tudi širši slovenski publiki: kolikokrat namreč razmišljate o kakšnem dobrem družinskem kosilu v nedeljo, želite okusiti kaj novega, dobrega, pa v tistem trenutku nimate idej?
Izbor slovenskih restavracij smo pripravili skupaj s strokovno komisijo, žiranti (foodiji), vas pa vabimo k glasovanju, da podate svoje mnenje kot glas ljudstva.

STROKOVNA KOMISIJA

DR. JANEZ BOGATAJ,

Je soavtor Strategije gastronomije Slovenije, ter avtor kulinaričnih piramid za Slovenijo in posamezne regije. Prejel je domača in tuja strokovna ter družbena priznanja in nagrade. Pet njegovih knjig je prejelo ugledne mednarodne nagrade Gourmand World Cookbook Award. Knjiga »Kranjska Sausage Masterpieces from Slovenia« je leta 2015 prejela na Mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu prvo mesto in priznanje »Best of the Best in the World« med knjigami, ki so izšle v zadnjih dvajsetih letih. V Yantaiju na Kitajskem pa je bila istega leta knjiga »Potice iz Slovenije« nagrajena kot najboljša knjiga na svetu v kategoriji sladic. Je član inštituta IGCAT s sedežem v Barceloni, ambasador Republike Slovenije pri EU projektu EDEN itn

DR. ALEŠ GAČNIK

Kot etnolog in sociolog kulture je zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer je predstojnik Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Fakulteti za turistične študije Turistica ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem. Je predstavnik univerze v UNESCO / UNITWIN mreži »Culture, Tourism, Development« in ekspertni član IGCAT – International institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism. Kot raziskovalec, razvojnik in profesor v zadnjem obdobju deluje predvsem na področju kulturne dediščine oz. dediščinskega in kulturnega turizma ter na področju raziskovanja vinske in kulinarične kulture ter vinskega in kulinaričnega oz. gastronomskega turizma. Je dobitnik več nacionalnih in mednarodnih nagrad.


MIRA ŠEMIĆ

Vinska poznavalka, gurmanka in svetovna popotnica. Je eno največjih imen med vinskimi poznavalci v Sloveniji, sommelier 3. stopnje in WSET stopnje 4, DIPLOMA. Z vinom se je začela intenzivno ukvarjati pred petindvajsetimi leti in v tem času obiskala vse največje vinske svetovne regije.  Že leta 1995 je v Ljubljani odprla prestižno restavracijo Monroe, katera je v tistem času predstavljala prelomnico v razvoju gostinstva v Sloveniji.  Restavracija je bila namreč med prvimi, ki so ponujale degustacijske menije in ponudbo vrhunskih vin na kozarec. Vodi in organizira “Malo vinsko šolico” v Ljubljani, številne delavnice in predavanja po vsem svetu in je strokovna sodelavka revij ‘Pet zvezdic’ in ‘Slovenske novice’. Z gostinci sodeluje kot svetovalka pri sestavi vinskega lista, spajanju vina s hrano in izobraževanju osebja.


 
 

MAG. HELENA CVIKL

Direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor

Poleg uspešnega izobraževanja vrhunskih kadrov s področja turizma in gostinstva ter skrbi za mednarodno dejavnost šole, je mag. Cviklova aktivna v številnih mednarodnih združenjih, ki povezujejo izobraževalne institucije na področju turizma in hotelirstva. Sodeluje tudi v različnih mednarodnih projektih in konferencah. Leta 2002 je postala generalna sekretarka EURHODIP-a (Združenje vodilnih hotelirskih šol s sedežem v Bruslju), od leta 2011 pa je podpredsednica združenja. Bila je med prvimi pobudniki evropskih oznak kakovosti Eurhoqual, je članica Evropske diplome EURHODIP, evropskega odbora Georges s sedežem v Parizu, ALPINE EUHOFA, svetovnega združenja šol EUHOFA International, članica izvršilnega predsedstva združenja turističnih šol AEHT, s sedežem v Luxemburgu, kjer je tudi glavna sodnica in članica Odbora za pripravo predpisov in pravil evropskega tekmovanja … Leta 2003 ji je združenje EURHODIP podelilo naziv Ambasador Srednje in Vzhodne Evrope in leta 2007 je postala častni predavatelj na Akademiji za turizem v Moskvi. Na nacionalni ravni je predsednica in članica številnih strokovnih odborov, komisij pri STO, MGRT, TZS … in višja predavateljica na UM in UP.


 
 

YURI BARRON

Rojen v Seattlu, v Združenih državah Amerike, a že več kot 15 let živi v tujini. Pot ga je vodila od Združenega kraljestva, Južne Afrike, Cipra, Libanona, Sirije, Češke pa vse do Slovenije, kjer biva že skoraj desetletje. Potuje, kolikor je le mogoče, pa naj bo zaradi posla ali užitka in do sedaj je obiskal že več kot 90 držav. Od leta 2009 je odgovorni urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book – Top 100 destinations. Pisanje za te publikacije in knjige, kot tudi vse ostale aktivnosti, povezane s turizmom, so mu nudile priložnost, da je obiskal vsako slovensko vas, dolino, hrib, vinograd ter vsak centimeter naše obale ter okusil vso raznolikost hrane in vin, ki jih ponuja naša dežela.

 

MAG. HELENA CVIKL

Direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor

Poleg uspešnega izobraževanja vrhunskih kadrov s področja turizma in gostinstva ter skrbi za mednarodno dejavnost šole, je mag. Cviklova aktivna v številnih mednarodnih združenjih, ki povezujejo izobraževalne institucije na področju turizma in hotelirstva. Sodeluje tudi v različnih mednarodnih projektih in konferencah. Leta 2002 je postala generalna sekretarka EURHODIP-a (Združenje vodilnih hotelirskih šol s sedežem v Bruslju), od leta 2011 pa je podpredsednica združenja. Bila je med prvimi pobudniki evropskih oznak kakovosti Eurhoqual, je članica Evropske diplome EURHODIP, evropskega odbora Georges s sedežem v Parizu, ALPINE EUHOFA, svetovnega združenja šol EUHOFA International, članica izvršilnega predsedstva združenja turističnih šol AEHT, s sedežem v Luxemburgu, kjer je tudi glavna sodnica in članica Odbora za pripravo predpisov in pravil evropskega tekmovanja … Leta 2003 ji je združenje EURHODIP podelilo naziv Ambasador Srednje in Vzhodne Evrope in leta 2007 je postala častni predavatelj na Akademiji za turizem v Moskvi. Na nacionalni ravni je predsednica in članica številnih strokovnih odborov, komisij pri STO, MGRT, TZS … in višja predavateljica na UM in UP.


YURI BARRON

Rojen v Seattlu, v Združenih državah Amerike, a že več kot 15 let živi v tujini. Pot ga je vodila od Združenega kraljestva, Južne Afrike, Cipra, Libanona, Sirije, Češke pa vse do Slovenije, kjer biva že skoraj desetletje. Potuje, kolikor je le mogoče, pa naj bo zaradi posla ali užitka in do sedaj je obiskal že več kot 90 držav. Od leta 2009 je odgovorni urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book – Top 100 destinations. Pisanje za te publikacije in knjige, kot tudi vse ostale aktivnosti, povezane s turizmom, so mu nudile priložnost, da je obiskal vsako slovensko vas, dolino, hrib, vinograd ter vsak centimeter naše obale ter okusil vso raznolikost hrane in vin, ki jih ponuja naša dežela.

ZMAGOVALCI ZA IZBOR NAJBOLJŠIH RESTAVRACIJ V SLOVENIJI

 

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji – The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2017 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije. V založbi The Slovenia smo po nekaj mesečnih pripravah strokovne komisije in skoraj dvomesečnem glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter ljudstva, v naboru 140 predlaganih restavracij, dobili finaliste in zmagovalce regije, ter zmagovalca po oceni strokovne komisije.

 

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2017 so pridobile restavracije Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, Gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu, in Restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

KRITERIJI

Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na 5 regij; severno, južno, vzhodno, zahodno ter Ljubljano z osrednjo Slovenijo. Vsak član je predlagal do 15 restavracij na regijo oz. do 25 za Ljubljano z osrednjo Slovenijo.  

Vsak član strokovne komisije je moral vsaj enkrat v zadnjih dveh letih obiskati restavracijo, ki jo je predlagal na seznam. 


Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi: 

  • Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2016, bodo lahko kandidirale šele za leto 2018.
  • Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače)
  • Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja)

Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Za ogled vseh restavracij preverite THE Slovenia Restaurants book.

GENERALNI POKROVITELJ

SPONZORJI DOGODKA

MEDIJSKI POKROVITELJI